Wyświetlono wypowiedzi wyszukane dla słów: Fasolki Ogórek





Temat: cukrzyca ciazowa
Weronka,
wg poradni diabetologicznej trzeba jesc 6 razy dziennie o mniej wiecej stalych porach, potem dostaniesz glukometr i godzine po kazdym posilku bedziesz mierzyc cukier.

I sniadanie: 3 male kromki razowego chleba z chuda wedlina, herbata bez cukru

II sniadanie: 1 kromka chleba razowego z malym kawalkiem sera zoltego, jogurt naturalny bez cukru, male jablko (lub nektarynka)

obiad: 200 g ziemniakow, 100 g rybki lub piersi kurczaka, 70 g fasolki, marchewki, buraczkow, nektarynka

podwieczorek: 1 kromka chleba razowego z chuda wedlina, 100 g marchewki

I kolacja: 3 male kromki razowego chleba z chuda wedlina, herbata bez cukru, maly owoc

II kolacja: duza pszenna bulka z serem lub chuda wedlina, herbata bez cukru, owoc

do wszystkiego mozesz jesc bez zadnych ograniczen: kapuste pekinska, cebule, pieczarki, rzodkiewke, pomidory, ogorek, kalafior.

Wytrzymaj na tej diecie az do wizyty w poradni, a przynajmniej nie zrobisz krzywdy dziecku. Zero cukru, zero slodyczy (oprocz tego ostatniego kawalka torta --> lepiej go zjesc malo i to zaraz po obiedzie a nie w odstepie godzinnym).

Jak bedziesz miec pytania, to pytaj!

Ja juz biore insuline i dalej przestrzegam diety, bo dawki insuliny sa malutkie. Nie ma sensu sie przed nia bronic, bo po niej czuje sie ogolnie lepiej, a jak mam zostac z cukrzyca do konca zycia to i tak zostane. Problem polega na tym, ze organizm w ciazy ma sporo obciazenia, hormony sie rozregulowuja, moja kolezanka ma np nadczynnosc czy niedoczynnosc tarczycy i musi do konca zycia brac leki (to jej w ciazy wyszlo). Ponadto cukrzyca jest choroba cywilizacji i trzeba do niej przywyknac. Ciekwa jestem tylko, czy moje przygody z cukrzyca zmobilizuja mnie do zmiany trybu zycia tj odpowiednio zbilansowana dieta, ruch i zbicie zbednych kilogramow zeby nie obciazac organizmu juz wiecej ...

Pozdrawiam, zostalo mi juz 24 dni do terminu cc.





Temat: Diety ^^
Przydatna dieta białkowa:

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: napar z kopru włoskiego, szklanka mleka 2 % tł., 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy
Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko
Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry (150 g), jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżeczką oleju
Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej

WTOREK

Śniadanie: napar z anyżku, szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut
Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, 150 g gotowanych brokułów, pokrojona w kostkę papryka skropiona cytryną
Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera żółtego, 4 liście sałaty z łyżką oliwy z oliwek

ŚRODA

Śniadanie: herbata z malwy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo, pomidor
Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarańcze
Obiad: 200 g pieczonej piersi indyka, buraczki gotowane bez zasmażki, doprawione cytryną
Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 łyżkami szczypiorku i dużym pomidorem

CZWARTEK

Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera żółtego
Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka
Obiad: 150 g wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko
Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu

PIĄTEK

Śniadanie: napar z łopianu, kawa z mlekiem 2 % tł.,2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki drobiowej
Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami
Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 śliwkami, surówka z 2 porów i pomidora
Kolacja: 150 g pieczonego pstrąga, surówka ze 100g kapusty kiszonej i jabłka

SOBOTA

Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudego i 1/4 wędzonej makreli
Drugie śniadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwi
Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 100 g słodkiej kapusty
Kolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z łyżeczką oliwy

NIEDZIELA

Śniadanie: napar z malwy, szklanka mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami żółtego sera i liściem sałaty
Drugie śniadanie: 150 g kefiru i jabłko
Obiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z łyżeczką margaryny, pokrojony pomidor z cebulą
Kolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu






Temat: ZIMÓWKA
Uwaga! Długo oczekiwany jadłospis już jest gotowy. Wg zasady "lepiej nosić niż się prosić", większość rzeczy nosimy na garbach, ale są też zaplanowane zakupy w terenie. Proszę o uważne czytanie kto i co.
Każdy weźmie (wyjątki: Michał S i Karusia macie osobną listę na samym dole)
- chleb 0,5kg
- kaszka mleczno- ryżowa albo mleczno- wielozbożowa 0,23 kg (uprasza się o nie kupowanie produktu marki "Biedronka")
-gorące kubki, zupki chińskie itp. do zalania - na każdy dzień jedno = 8*0,05=0,4kg Do zupek jemy kanapki, więc nie muszą być jakieś super gęste- makaronowe.
-kiełbasa do obiadków 0,3kg,
-mielonka 0,25 kg (dwie puszki)
- kabanosy 0,5kg,
- bakalie 0,5kg (najlepiej mieszanka studencka),
- 2*pasztet 0,125g = 0,25 kg, (Maciek i Mateusz zamiast pasztetów kupcie 1 dżem)
- 2*serek 0,125g=0,25kg
- warzywko kanapkowe ok 200g (najlepiej sprawdza się ogórek) + 1cebula(każdy!)= razem ok 0,3kg
- puszka groszku + puszka kukurydzy (0,4*2=0,8kg) - Michał P. i Michał B. zamiast tego kupują 2 puszki czerwonej fasolki,
- 3 czekolady - ok. 0,3kg
i teraz skomplikowańsze:
Michał B., Michał P., Maciek- kuskus 0,4kg,
Paweł B., Aga S, ja, Marta Ł- kasza gryczana (opakowanie 4 torebki= 0,4-05kg),
Paweł M., Sylwia, Mateusz, Maciek, Marta C-T - musli 0,4-0,5 kg
Tyle jeśli chodzi o zestaw podstawowy ważący ok. 5,1 kg
Oprócz tego każdy dostanie ode mnie ok. półkilowy prezent- sosy, keczup, plusze, cukier, sól, herbata, i inne takie.
Aha kupcie jeszcze mineralkę - co najmniej 1 litr. Poza tym potrzebujemy termosów litrowych- tak ze 3 sztuki. Kto ma i weźmie? Osoba termosowa będzie miała fory - szybciej wyżremy część jej zapasów.

I obiecana lista dla Karusi i Strzelca:
-chleb 0,5kg
- kaszka mleczno- ryżowa 230g
- 3 gorące kubki (Karusia 2)= 150g
- 200g kabanosa
- paczka kaszy gryczanej po 4 torebki 0,4-0,5kg
- pasztet + serek 2*125g
- warzywek kanapkowych 200g + po 3 pomidory do pierwszego obiadu
- 2 czekolady,
- puszka mielonki ok130g

Uff, mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam i się połapiecie.



Temat: i-love-chocolate.com
Najpierw egoistycznie u siebie, potem idę do Was, bo dzisiaj mam w końcu czas
tzn. mam sporo do zrobienia, ale angielski sobie odpuszczam, zbyt zmęczona jestem...

matura napisana- nie było źle w sumie nic z lektur, więc nawet dobrze, że się nie uczyłam za dużo za to czytanie ze zrozumieniem było trudniejsze niż myślałam ale to co... poprawię- dobrze, nie poprawię- mówi się trudno

waga diabelska. w podwójnym tego słowa znaczeniu
66,6
Xixa

ale wzięłam się za dietę miało być 12oo, ale chyba nie umiem i nie dam rady
chociaż mogę próbować dalej

dzisiaj jak do tej pory zjadłam:
ś: płatki fitness, jogurt (33o)
II ś: buła mleczna, kubuś (37o )
o: gorący kubek, rolada, trzy łyżki kaszy, dwie łyżki sosu, ogórek konserwowy i ze trzy łyżki fasolki (ile to? 5oo?)
a teraz piję sobie herbatkę rumową z łyżeczką cukru
to już razem jest 124o

jak można wytrzymać na tysiaku???

Juem: no jak się objadłaś to niedobrze... ale na pewno spaliłaś trochę ćwicząc więc się nie martw za bardzo
a co jest z tymi naszymi chłopami, że im się tyłka nie chce podnieść z fotela?

Marlenka: to się trzymaj tej złotej myśli
wypoczęta? wręcz przeciwnie, teraz będę tydzień dochodziła do siebie
a na Boże Ciało chyba się powtórka szykuje

Jez: ja sama nie wiem, czasem lubię zaczynać od nowa (i stąd ciągłe przestawianie daty rozpoczęcia mojego odchudzania ) i z jednej strony dochodzę do tego etapami, ale z drugiej wolę myśleć, że zaczęłam trzy lata temu i już schudłam 1o kilo, a nie, że od dwóch czy trzech lat nie mogę zabrać się do odchudzania

ok, to lecę dalej
miłego popołudnia :*




Temat: CIAŁO WYRZEŹBIONE,TŁUSZCZ WYPALONY-CEL OSIĄGNIĘTY!UTRZYMAĆ!
No tak, z Allegro bywa różnie, ale ja do tej pory raczej nie miałam niemiłych przygód
Ta dzisiejsza sprawa w sumie zostanie załatwiona pozytywnie, jedynie będę musiała ponieść dodatkowy koszt w postaci odesłanie koszulki, trudno

A teraz już moje raporciki

RAPORCIK JEDZENIOWY

śniadanie: mozzarella light + pomidor + ogórek małosolny + 2 kromeczki chlebka alejskiego

serek wiejski lekki + Corny Linea biała

plaster odtłuszczonego żółtego sera Holender + parówka z indyka + plaster szynki + plaster polędwicy cygańskiej

mały ziemniak + pieczone udko kurczaka (ta pałeczka tylko) + góra żółtej fasolki szparagowej z odrobinką oliwy z oliwek

jogurt naturalny + jabłko

Kalorii od jakiegoś czasu nie liczę, bo mi się nie chce

RAPORCIK RUCHOWY

ĆWICZENIA Z HANTLAMI

3 x 15 uginanie ramion z hantelką w oparciu o kolano (biceps) (5 kg)
2 x 15 wyprosty ramienia w tył ze sztangielką (triceps)(2,5 kg)
2 x 15 unoszenie hantelek w przód (barki) (2,5 kg)
2 x 15 wyciskanie hantelek leżąc na krzesłach (klatka piersiowa)(5 kg)
3 x 15 wiosłowanie hantlą w opadzie ciała (6 kg)
2 x 15 - szrugsy z hantelkami (po 5 kg w k. r.)
4 x 15 boczne skłony tułowia z hantlami na mięśnie skośne brzucha (5 kg) - po 4 serie na każdy bok

Pedałowanie:

25 km
570 kcal niby spalonych
38 minut

UWAGA! UWAGA!

Ważny komunikat

Dzisiaj dojechałam do 1.200 km w maju a jeszcze jutro będę jeździć ---> tym samym osiągnęłam mój drugi cel, bo jak może pamiętacie pierwszy cel, czyli 1000 km osiągnęłam już tydzień temu

Maj zamknę więc na 1240-1250 km, zależy ile jutro przejadę

Jestem z siebie bardzo zadowolona!

To jednak dużo, zważywszy na fakt, że wykonuję jeszcze inne ćwiczenia ---> kiedyś tylko jeździłam na rowerze i przejeżdżałam miesięcznie średnio 1400 km, ale nic więcej nie robiłam

Jest dobrze

Dobrnęłam też do końca suwaka pt. HI-PROTEIN DIET+BODY SCULPTURE - dzisiaj ostatni 90. dzień
Oczywiście nadal się będę rzeźbić ale z wyników tych 90 dni też jestem zadowolona




Temat: Co dziś zjesz lub zjadłaś?
poniedz

6.45 - 3 deski z lidla dozw., 100 gr chudzielca, 50 diat z lidla, 200gr pomidora
11.00 - sałatka (pekinska 80gr, pomidor 90 gr, ogórek 110gr, papryka 45gr, ser zółty 100gr,kielecki łyzeczka)
15.20 - omlet (z 2 jajek),pieczarki,30 gr sera zółtego,240 gr fasolki szparagowej

płyny - 2 l wody + czerwona i zielona herbata po 0,5l

wtorek

6.45 - 3 deski z lidla dozw., pomidor 100gr, ogórek 50 gr, papryka 50gr
11.00 - pomidor 250 gr, makaron dozwolony spagetti durum 50gr, chudzielec 100gr, fruktoza odrobinke
15.30 - 240 gr kury z cebula,przecierem i pieczarkami, 240 gr fasolki szparagowej

płyny - 2l wody i po 0,5 l herbaty czerwonej i zielonej

środa

6.45 - sałatka (pekińska 100gr, pomidor 115 gr, papryka 60gr, jajko, kabanos 20gr, kielecki 40gr)
11.00 - papryka 80gr, 55 gr ogórek, 10 gr pomidor,30gr makaronu dozw,sos z 1,5 % jogurtu nat z czosnkiem
15.30 - jarzynowa (na kosci wołowej albo wieprzowej, brukselka,fasolka szparagowa,kalarepa,kalafior,piertuszka korzeń,kapusta,łyzeczka smietany 18%)

płyny - 3 l wody + po 0,5 l herbaty zielonej i czerwonej

czwartek

6.45 - 3 deski z lidla dzw, chudzielec 100gr, pomidor+papryka+ogórek= 180gr
11.00 - sałatka (100gr kurów,100gr pekińskiej,110 gr pomidora, ogórek kiszony + kielecki ok 40 gr)
15.30 - pulpety z mielonej łopatki z pieczarkami i jajkiem 300gr, surówka z kiszonej kapusty i marchewki 300gr

płyny - 2 l wody + po 0,5 l herbaty zielonej i czerwonej
-co to jest "kurów"?
piątek

6.45 - sałatka z makreli 150gr (makrela,jajko,kiszony ogórek,musztarda dijon,kielecki),200gr warzyw(pomidor,papryka)
ok 12 - 4 plasterki szynki i pomidor w biegu niestety
15.30 - zapiekany dorsz w naczyniu zaroodoprnym z jajkiem i serem zółtym 300gr, kalafior 280gr

płyny - 3 l wody + po 0,5 l herbaty czerwonej i zielonej
-wszystkie posiłki masz tłuszczowe. Chociaz 1 powinien byc węglowy
-wędliny dopuszczalne to suche. Uważaj na szynkę . Możesz się zdziwić co w niej siedzi

sobota

9.00 - kabanos 70gr, szynka 60gr, pomidor 130gr, ogórek 130gr
14.00 - pól kalafiora i 200 gr fasolki szparagowej zapiekanej w sosie z jaka i smietany 18% (zjadłam z tego 3/4 porcji)

popołudniu migrena wiec juz nic nie mogłam zjesc
[color=blue]jak mam migrene to niestety ale nic nie moge zjesc Nawet leki zwracam Dlatego bbrak posiłku [/color]
płyny - 2,5 l wody i herbata mietowa duuuuzo (susz mietowy własnorecznie zbierany)
-opuszczenie posiłku jest dużym błędem ,a obiad też niezbyt kaloryczny masz
niedziela

9.00 - podziubałam troche resztek wczorajszego obiadu (migrena)

14.00 - udko z kurczaka z piekarnika + mizeria z duuuuuuzego ogórka i łyzeczki smietany 18% (niestety nie zwazine bu u rodziców byłam)
18.40 - truskawki niestety same

płyny - 2,5 l wody i miętowe herbaty
-owoce tylko przed południem jadaj
poniedziałek

6.45 - 3 deski z lidla dozw, chudzilec 80gr,diat z lidla 50gr, papryka 85 gr, pomidor 130gr, ogórek 47gr
11.00 - sałatka z makreli100gr (makrela wedzona,jajko,kiszony ogórek,kielecki, musztarda dijon),kabanos 30gr,30gr sera żółtego,papryka 90gr, pomidor 127 gr
15.30- udko z kurów i mizeria (jak w niedz)

płyny - 3 l wody i 1 mała herbata zielona
-juz wiem co to "kurów" z kontekstu wyszło. Wcześniej załozyłam ,że to o kurki-takie grzybki chodzi
wtorek

6.45 - 120gr truskawek, 140 gr jogurt nat. 0 %, 190 warzyw (papryka,pomidor)
11.00- 400gr sałatki greckiej bez oliwek
15.30 - bigos (kiszona,przecier,szynka,miesko) ok 400gr

płyny - jak narazie 1,5 l wody i 0,5 herbaty czerwonej i 1 mała zielona
-o wędlinach poczytaj w koMMpendium
-wszystkie kolacje bardzo wczesne masz-za wczesne
-do śniadania wskazane byłoby zjedzenie węgli złożonych.
wiem ze wczesne godz ale jak zjem o 15.30 to serio wieczorami nie jestem głodna Zreszta [color=blue]ja nigdy nie jadłam kolacji No chyba ze ide spac b.późno to wtedy ok 19 cos przekasze ale też nie zawsze a nie lubie jesc jak nie jestem głodna
[color=blue]dziękuje za sprawdzenie mojego menu



Temat: Masażysta w Częstochowie
Dieta jogurtowa
Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor i witaminy. Kupuj tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie. W tej diecie, oprócz wymienionych niżej owoców, pieczywa i innych składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów: naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczony owocowy i owocowy o normalnej zawartości tłuszczu. Dietę stosujemy przez dwa tygodnie, można w tym czasie zgubić nawet 5-6 kg.
Poniedziałek
I śniadanie: 175 g jogurtu owocowego z 2 łyżkami płatków kukurydzianych, duża mandarynka.
II śniadanie: 175 g jogurtu naturalnego, kromka bułki cienko posmarowana margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej, pomidor.
Obiad: 2 gotowane ziemniaki, 100 g filetu rybnego ugotowanego (najlepiej na parze) z jarzynami (marchewka, pietruszka, cebula, połówka selera), szklanka surówki z białej kapusty z sokiem cytrynowym, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek: 175 g odtłuszczonego jogurtu owocowego.
Kolacja: Kromka razowego chleba cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki białego, chudego sera, 175 g jogurtu naturalnego, połówka grejpfruta.
Wtorek
I śniadanie: 175 g jogurtu owocowego z dwiema łyżkami muesli, jabłko.
II śniadanie: 175 g jogurtu naturalnego zmiksowanego z połową szklanki soku pomidorowego i łyżką natki, kanapka z kromki bułki, plasterka białego, chudego sera i dwóch liści sałaty.
Obiad: 2 ugotowane ziemniaki, 100 g piersi kurczaka usmażonej na łyżce oliwy, 250 g gotowanego kalafiora, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek: 175 g jogurtu owocowego.
Kolacja: Kromka chleba grahama cienko posmarowanego margaryną, pomidor, połowa papryki, 175 g jogurt naturalnego.
Środa
I śniadanie: 175 g jogurtu owocowego z łyżką płatków owsianych, kiwi.
II śniadanie: Kromka chrupkiego pieczywa z łyżką twarożku ziołowego, ogórek kiszony, 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad: Ziemniak gotowany, warzywa duszone na łyżce oliwy (2 średnie marchewki, połowa średniego selera, połowa cebuli), 100 g duszonego morszczuka, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek: 175 g jogurtu owocowego, połówka grejpfruta.
Kolacja: 175 g jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego, kromka chrupkiego pieczywa z łyżką ziarnistego twarożku.
Czwartek
I śniadanie: 175 g jogurtu owocowego z łyżką pestek dyni, jabłko.
II śniadanie: Kromka bułki cienko posmarowana margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej, świeży ogórek, 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad: 2 gotowane ziemniaki, 100 g piersi indyka usmażonej na łyżce oliwy, surówka z marchewki i jabłka, 4 łyżki fasolki szparagowej, 175 g jogurtu naturalnego
Podwieczorek: 175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego, gruszka.
Kolacja: 175 g jogurtu naturalnego z połówką papryki i łyżką natki, kromka chleba grahama.
Piątek
I śniadanie: 175 g jogurtu owocowego z 3 łyżkami płatków kukurydzianych, banan.
II śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, 175 g jogurtu naturalnego z łyżką szczypiorku, pomidor.
Obiad: Gotowany ziemniak, kostka mintaja usmażona na łyżce oliwy, surówka z marchewki i jabłka, 250 g gotowanych szparagów, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek: 175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego, 2 mandarynki.
Kolacja: Chłodnik z: 175 g jogurtu naturalnego, szklanki soku z buraków, świeżego ogórka, łyżki szczypiorku, łyżki koperku, jajko na twardo.
Sobota
I śniadanie: 175 g jogurtu owocowego z łyżką otrąb pszennych, jabłko.
II śniadanie: Kromka bułki z plasterkiem białego, chudego sera, ogórek kiszony, 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad: 100 g piersi z kurczaka usmażonej na łyżce oliwy, 3 łyżki gotowanych buraków, 2 gotowane ziemniaki, świeży ogórek, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek: 175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego, kiwi.
Kolacja: 175 g jogurtu naturalnego z połówką papryki i pomidorem, kromka chrupkiego pieczywa.
Niedziela
I śniadanie: 175 g jogurtu owocowego z łyżką płatków, pomarańcza.
II śniadanie: Kromka bułki z łyżką twarożku ziołowego, połówka papryki, 2 liście cykorii, 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad: 2 gotowane ziemniaki, kostka mintaja usmażona na łyżce oliwy z dwiema marchewkami, połówką selera i połówką cebuli, 3 liście sałaty, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek: 175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego, gruszka.
Kolacja: 175 g jogurtu naturalnego zmiksowanego z posiekanym ogórkiem, łyżką koperku, szczyptą soli czosnkowej, kromka chrupkiego pieczywa.
Polecam www.fizjoterapia.czestochowa.prv.pl



Temat: PRZEPISY SB:)
Witajcie, to i ja tu trochę cosik wpiszę.. ja w sumie cenię prostotę i szybkość wykonania.. Poniższe przepisy to przepisy znalezione w wiekszości na forum czy innych stronach o SB, które planuję niedługo sprawdzić, lub już sprawdziłam, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu To są przepisy na I fazę SB

PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
pierś z kurczaka
sałata
przyprawy, w tym sos koperkowo-ziołowy i oliwa

Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju.
Główka sałaty kroimy w kawałki, polewamy sosem do sałatek knorr (najlepiej koperkowo ziołowym), do sałaty z tym sosem wrzucić tą pierś i wymieszać.
Brzmi niezbyt zachęcająco ale jest dobre tylko pierś musi być dobrze doprawiona.
**********

SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
pierś z kurczaka
paczka mrożonych brokułów
paczka płatków migdałowych
sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy

Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.
**********

FASOLKA SZPARAGOWA
0,5 kg fasolki szparagowej
czosnek
cebula dymka
05 szklanki jogurtu naturalnego
przyprawy, oliwa z oliwek

Fasolkę ugotować na pół twardo, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać fasolkę, całość podgrzać i wlać jogurt (uwaga! może się zważyć! W orginalnym przepisie jest śmietana) i przyprawić do smaku .
Na wierz można posypać ew. startym serem żółtym lub startymi orzechami włoskimi.
**********

SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
pierś z kurczaka
pierczarki
papryka
cebulka
przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek

Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.
**********

GULASZ Z IDYCZEJ PIERSI
filet z piersi indyczej
zielona papryka
pieczarki
cebula
czosnek
przyprawy, oliwa

Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, paprykę pokroić w paseczki oraz cebulę i pieczarki. Dodawać kolejno do tej piersi cebulę , potem paprykę a jak to już się poddusi to na koniec pieczarki. Dusić na patelni aż to będzie miekkie, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek, no i oczywiście to przyprawić wg uznania.
**********

PYSZNA KOLACJA
2 jajka na twardo
0,5 surowej papryki
2-3 łyżki groszku konserwowego
1 pomidor
1 ogórek kiszony
sól, pieprz
150 g jogurtu naturalnego

Wszystko pokroić, wymieszać, doprawić i ZJEŚĆ
**********

SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI
serek wiejski
2 pomidory
1 średni ogórek świeży
kilka rzodkiewek
szczypiorek
koperek

Pokroić pomidory, rzodkiewki i obrany ogórek. Wymieszać w miseczce, dodać serek wiejski. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.
**********

SMACZNEGO



Temat: Dieta na przytycie
Dieta na przytycie Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.

1 dzień – 2300 kcal I śniadanie 4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy. II śniadanie opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej. Obiad szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szkl. kompotu z wiśni. Podwieczorek szkl. jogurtu naturalnego, szkl. malin mrożonych. Kolacja 2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szkl. herbaty z cytryną.

2 dzień – 2500 kcal I śniadanie 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szkl. mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie 2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szkl. herbaty owocowej. Obiad zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżka koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką o leju słonecznikowego, pół brokułu, szkl. soku z czarnej porzeczki. Podwieczorek Napój ze szkl. soku wielo warzywnego, połowy szkl. jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałata i plastrem szynki. Kolacja fasolka po bretońsku z ¾ ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szkl. herbaty owocowej.

3 dzień – 2500 kcal I śniadanie 3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie 2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szkl. soku marchwiowego. Obiad Zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, ¾ szkl. kaszy gryczanej, ½ brokułu, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szkl. soku jabłkowego. Podwieczorek 5 łyżek serka waniliowego ze szkl. jagód, 2 sucharki, szkl. soku z czarnej porzeczki. Kolacja Filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, szkl. soku z czerwonych buraków.

4 dzień – 2200 kcal I śniadanie 3 kromki ciemnego chleba, szkl. malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szkl. herbatlub kawy. II śniadanie 2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szkl. soku z czarnej porzeczki. Obiad Zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżka kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szkl. kompotu z czerwonych porzeczek. Podwieczorek szkl. budyniu waniliowego, 6 węgierek, szkl. soku marchwiowo-owocowego. Kolacja Duża paryka faszerowana mięsem z indyka (150g ) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szkl. herbaty owocowej.

5 dzień – 2300 kcal I śniadanie 3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szkl. herbaty lub kawy. II śniadanie szkl. sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szkl. soku z czarnej porzeczki. Obiad Krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szkl. kompotu z węgierek. Podwieczorek banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek. Kolacja 2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szkl. herbaty ziołowej.




Temat: Warzywa w naszej kuchni
Dobre towarzystwo dla dań głównych

Bez surówek każde danie główne jest niepełne. W końcu nic nie podkreśla lepiej smaku potraw niż dobrze skomponowany bukiet warzyw. I do tego to samo zdrowie.

Panzinella z pomidorów i chleba
Składniki: 6 dużych dojrzałych pomidorów, 2 średnie czerwone cebule, 5 kromek czerstwego chleba wiejskiego, pęczek natki, 4 łyżki oliwy czosnkowej, sok z dużej cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: Kromki czerstwego chleba pokroić w centymetrową kostkę, rozsypać na blasze i wysuszyć przez 20 min w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Pomidory umyć, sparzyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, grubo posiekać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Pomidory, cebulę i natkę włożyć do miski. Skropić oliwą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tuż przed podaniem dodać kostki chleba, następnie ponownie delikatnie wymieszać.

Ostra z porów i owoców
Składniki: 2 pory, 2 jabłka, czerwona cebula, po 15 dag jasnych i ciemnych winogron, sok z cytryny Na sos: 20 dag gęstej śmietany 4 łyżki majonezu, 2 łyżki winnego octu jabłkowego, tymianek, cukier, sól, biały pieprz
Przygotowanie: Białą część porów pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z porami, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, po czym ugnieść, aby puściły sok i zmiękły. Jabłka pokroić w plasterki, winogrona na połówki. Dodać je do warzyw, wymieszać. n Śmietanę wymieszać z majonezem i octem jabłkowym. Doprawić tymiankiem, cukrem, solą i białym pieprzem. Surówkę polać sosem, wymieszać.

Warzywny miks
Składniki: 2 marchewki, 4 łodygi selera naciowego, po 20 dag groszku cukrowego i fasolki szparagowej, ogórek, 10 dag kiełków rzodkiewki, kilka liści kapusty pekińskiej, 2 jajka na twardo. Na sos: 6 łyżek masła orzechowego, 1/2 szkl. mleka kokosowego, łyżka sambal, sok z limonki, łyżeczka miodu, sól
Przygotowanie: Marchewki pokroić w paseczki, a łodygi selera naciowego w plasterki. Groszek i fasolkę blanszować 3-4 min. Ogórek pokroić w słupki. Liście kapusty pekińskiej porwać na kawałki. Kiełki rzodkiewki opłukać. Rozetrzeć masło orzechowe z mlekiem kokosowym, pastą sambal oelek i sokiem z limonki. Sos doprawić miodem i solą. Przygotowane warzywa wymieszać. Polać sosem orzechowym, udekorować cząstkami jajek na twardo i podawać.

Kolorowa z czerwonej cebuli
Składniki: 5 czerwonych cebul, 2 pomarańcze, 10 dag czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty karbowanej, garść rukoli Na sos: 8 łyżek białego wytrawnego wina, 6 łyżek oliwy, łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, łyżka płynnego miodu, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz
Przygotowanie: Cebule pokroić w talarki, a obrane pomarańcze w plasterki. Oliwki pokroić na pół. Rozłożyć liście sałaty i rukolę, a na nich pomarańcze i cebulę. Posypać oliwkami. Połączyć oliwę z winem, musztardą, octem, miodem, solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Surówkę polać sosem, wymieszać.

Piknikowa z białej kapusty
Składniki: główka białej kapusty (ok. 60 dag), 3 marchewki, cebula, kwaskowate jabłko, 5 dag rodzynek Na sos: żółtko, 6 łyżek oleju słonecznikowego, sok z dużej cytryny, łyżeczka musztardy miodowej, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, 1/2 szklanki śmietanki, sól, pieprz
Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce. Jabłko pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Składniki włożyć do miski. Żółtko rozetrzeć z musztardą, wymieszać z dodawanym po kropli olejem. Dodać resztę składników. Polać surówkę, wymieszać, odstawić na 30 min.

źródło: Pani Domu



Temat: Krótki kurs got(h)owania...
Z cyklu kuchnia prosta miła i przyjemna:

makaronu z serem ciąg dalszy:

Skład:

- ugotowany makaron (najlepsze do tego są świderki)
- ser żółty tarty najlepiej ciągnący, jeśli ktoś czuje się wysoce wyrafinowany mogą być dwa/trzy gatunki, np ciągnący, ostry a do tego nawet pleśniowy, byle się każdy dobrze roztapiał
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- majeranek (koniecznie!)
- jakaś łyżka oliwy (lub oleju) do smażenia

Makaron na patelnię i niech się podsmaża;
Na makaron od razu sporo pieprzu i sporo majeranku (który warto rozetrzeć by pozbyć się patyczków)
Gdy makaron się trochę przysmaży, trzeba posypać go startym, żółtym serem (w proporcji w zasadzie dowolnej - co kto lubi, ale sera powinno być sporo) i poczekać chwilkę by ser się roztopił i tu i ówdzie przysmażył.

Niby proste, a wyjątkowo smaczne

A teraz może coś z kuchni meksykańskiej:

Nachos

- tortilla chips, zwykłe, naturalne solone (wiem że może być problem z dostaniem, a może i nie?)
- ostra papryka (najlepsza świeża, ale może być i w proszku i konserwowa)
- tabasco (niby nie konieczne jeśli ktoś lubi łagodne potrawy, ale IMO niezbędne)
- cebula
- ser żółty, najlepiej ostry w saku i ciągnący po roztopieniu

Przygotowanie:
Banał
Na talerz albo blaszkę wysypuje się warstwę tortillowych chipsów, lekko skropionych tabasco, na to trochę ostrej papryki pociętej w paseczki, trochę cebuli pociętej w paski i ser... Potem całość do piekarnika, aż się ser roztopi. I gotowe.
Świetnie pasuje do piwa

Salsa fresca:

Wersja podstawowa:
- dwa duże pomidory (albo cztery małe)
- cebula jedna duża (albo dwie małe)
- limonka (lub jako zamiennik cytryna)
- pęczek kolendry (ostatecznie jako zamiennik pęczek pietruszki, ale to zdecydowanie nie to samo!)
- ostra papryka (świeża lub ostatecznie w proszku, konserwowa tylko ostatecznie)
- sól

Pomidory tnie się w kostkę, cebulę w drobną kostkę, paprykę w jeszcze drobniejszą kostkę (ale jeśli koś lubi silne doznania to w cienkie plasterki), kolendrę trzeba dobrze posiekać, a potem wszystko dokładnie wymieszać, podlać sokiem z limonki, posolić i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Wydawało by się, że już gotowe. Ale nie - jeśli salsa ma smakować tak jak powinna, trzeba zaczekać z jej konsumpcją jakieś 2 - 3h, mieszając od czasu do czasu, tak by wszystko się "przegryzło".

To wersja podstawowa, ale można ją rozszerzać, np dodając ciętą w kostkę słodką paprykę, czosnek do smaku, ogórek kiszony (byle nie świeży, bo w kwaśno/słonej salsie robią się z niego "szmatki")

A na koniec coś na prawdę solidnego: tak zwana "zupa kowbojska"

- mięso mielone (w oryginale ścinki mięsa)
- trochę oleju (w oryginale trochę smalcu)
- cebula (aczkolwiek niekoniecznie)
- czosnek
- ostra papryka ( w proszku, świeża, nie ma znaczenia)
- przecier pomidorowy
- puszka fasolki, albo puszka kukurydzy, albo ito ito
- mąka
- sól, pieprz tudzież przyprawa do zupy, do smaku

Nu w pieriod za radinu:

- do garnka wlewamy część oleju i zaczynamy przysmażać na nim pociętą w kostkę cebulę (jeśli chce się jej użyć, jeśli nie, od razu zaczyna się od mięsa). Jak się troszeczkę przysmaży, dodajemy mięso.
- Całość musi się podsmażyć, (ale absolutnie nie może się przypalić )
- Zdejmujemy garnek na chwilkę z ognia, tak by całość przestała wrzeć i dodajemy ostrą paprykę w proszku, szybko ją mieszając tak by się przypadkiem nie skarmelizowała (stary węgierski patent), albo świeżą ostrą paprykę i przeciśnięty czosnek
- zaraz potem do garnka dodajemy sporo wody (w końcu to ma być zupa) i przecier pomidorowy
- całość musi się trochę pogotować, a w międzyczasie robimy sporo zasmażki (po to ta mąka)
- wlewamy zasmażkę do zupy (stosując zasadę zimna zasmażka-gorąca zupa) mieszając by nie powstały kluski
- całość musi się jeszcze chwilę pogotować, tak by zgęstniała, a w międzyczasie można dodać fasolkę i /lub kukurydzę

Gotowa zupa powinna być pikantna i gęsta że łyżka nie tonie

Przepis wydaje się skomplikowany, ale w zasadzie sprowadza się do dorzucania składników po kolei do kociołka




Temat: Dieta wiosenna
Dieta wiosenna

Trwa: 7 do 21 dni (dłużhej tylko pod opieką lekarza lub dietetyka).
Odchudza: około 1kg tygodniowo.
Można ją powtarzać: każdej wiosny.
Polecana: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: witaminy C, z grupy B, E, żelazo, potas oraz błonnik.
Dzienna dawka kalorii: około 1000.

W wiosennym jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, podrobów, soi, pomidorów, ziemniaków, orzechów, ryżu, owoców i warzyw.

Przykładowy jadłospis:

I DZIEŃ:

I śniadanie (274 kcal)
35g płatków jęczmiennych na mleku 0,5% (1 szklanka), 100 ml (pół szklanki) soku z czarnej porzeczki rozcieńczonego wodą.

II śniadanie (115 kcal)
100g twarożku ziarnistego ze 100g rzodkiewek, herbata bez cukru.

Obiad (443 kcal)
350ml chłodnika z boćwiną i 200g ziemniaków, herbata zielona bez cukru.
Chłodnik z boćwiną:
Składniki: 30g włoszczyzny bez kapusty, 100g boćwiny, 250ml (1 szklanka) mleka 0,5%, 50ml śmietany 18%, 50g ogórka zielonego, 10g koperku, 10g szczypiorku, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, woda.
Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i szczypiorek; podawać schłodzony.

Podwieczorek (66kcal)
1 pomarańcza (około 150g)

Kolacja (224 kcal)
Kanapka z chleba grahama (25g) z łyżeczką margaryny, szynką wiejską (30g), pomidorem (100g), liściem sałaty, bawarka bez cukru, grejpfrut (100g).

II DZIEŃ:

I śniadanie (285 kcal)
Omlet z 2 jajek z dżemem truskawkowym niskosłodzonym (25g), bawarka bez cukru.

II śniadanie (96 kcal)
Jogurt wiśniowy (1 pojemnik 150 ml) z otrębami pszennymi (1 łyżka).

Obiad (470 kcal)
250 ml rosołu z makaronem nitki, 150g kurzej piersi z rosołu bez skóry, 100g ziemniaków, 200g gotowanej marchewki z groszkiem, herbata owocowa bez cukru.

Podwieczorek (46 kcal)
1 małe jabłko.

Kolacja (213 kcal)
1 kromka chleba razowego (25g) z łyżeczką margaryny, z 2 cienkimi plasterkami kiełbasy krakowskiej, pomidorem (100g) i łyżką szczypiorku, bawarka bez cukru.

III DZIEŃ:

I śniadanie (263 kcal)
Kanapka z 1 kromki chleba sitkowego (25g) z łyżeczką margaryny, plasterkiem sera żółtego gouda (30g), rzodkiewkami (100g), łyżką koperku, winogrona (100g), herbata bez cukru z cytryną.

II śniadanie (116 kcal)
Koktajl ze 150g truskawek i szklanki (200ml) maślanki 0,5%

Obiad (477 kcal)
200ml zupy jarzynowej, 150g mięsa wołowego w sosie koperkowym, 40g kaszy gryczanej (suchej), 100g fasolki szparagowej gotowanej, herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (66 kcal)
1 średnia pomarańcza (około 150g).

Kolacja (225 kcal)
150g pierogów leniwych polanych jogurtem naturalnym bez cukru, herbata owocowa bez cukru.

IV DZIEŃ:

I śniadanie (274 kcal)
35g muesli z owocami suszonymi ze szklanką mleka 0,5% (250ml), 150ml soku jabłkowego rozcieńczonego wodą.

II śniadanie (116 kcal)
1 kromka chleba chrupkiego żytniego z białym serem chudym (50g) i łyżką koperku, sok pomidorowy (200ml)

Obiad (445 kcal)
300ml zupy kremu z selera naciowego, udko pieczone z kurczaka bez skóry (100g), 100g ziemniaków gotowanych, 200g buraczków gotowanych, herbata bez cukru.
Zupa krem z selera naciowego:
Składniki: 250g selera naciowego, 100ml (pół szklanki) bulionu warzywnego, 1/4 małego pomidora, 50ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
Wykonanie: selera i pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15 minut. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz i odłożoną łyżkę selera. Zupę podać z ćwiartką pomidora.

Podwieczorek (54 kcal)
Pół grejpfruta (około 150g)

Kolacja (221 kcal)
Zapiekanka z ryżu brązowego (40g suchego) i jabłka, herbata owocowa bez cukru.




Temat: D - Przepisy light
Jeszcze wiosny nie widać, ale może ją ściągnięmy myśląc o niej, zacznijmy od diety.

Dieta wiosenna
Dieta ta bazuje głównie na zdrowych nowalijkach, a skomponowane w niej posiłki są lekkie i bogate w minerały. Oprócz witamin młode warzywa i owoce mają dużo błonnika regulującego "uśpioną" zimą przemianę materii.
Dieta wiosenna pozwala stracić około 1kg tygodniowo. Oprócz 5 posiłków należy wypijać dziennie 1,5-2l wody mineralnej niegazowanej lub herbaty ziołowej, owocowej.

Dieta wiosenna
trwa: 7 do 21 dni (dłużej tylko pod opieką lekarza lub dietetyka).
Odchudza: około 1kg tygodniowo.
Można ją powtarzać: każdej wiosny.
Polecana jest: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: witaminy C, z grupy B, E, żelazo, potas oraz błonnik.
Dzienna dawka kalorii: około 1000.

W wiosennym jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, podrobów, soi, pomidorów, ziemniaków, orzechów, ryżu, owoców i warzyw.

Przykładowy jadłospis:

I DZIEŃ:

I śniadanie (274 kcal)
35g płatków jęczmiennych na mleku 0,5% (1 szklanka), 100 ml (pół szklanki) soku z czarnej porzeczki rozcieńczonego wodą.

II śniadanie (115 kcal)
100g twarożku ziarnistego ze 100g rzodkiewek, herbata bez cukru.

Obiad (443 kcal)
350ml chłodnika z boćwiną i 200g ziemniaków, herbata zielona bez cukru.
Chłodnik z boćwiną:
Składniki: 30g włoszczyzny bez kapusty, 100g boćwiny, 250ml (1 szklanka) mleka 0,5%, 50ml śmietany 18%, 50g ogórka zielonego, 10g koperku, 10g szczypiorku, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, woda.
Wykonanie: włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i szczypiorek; podawać schłodzony.

Podwieczorek (66kcal)
1 pomarańcza (około 150g)

Kolacja (224 kcal)
Kanapka z chleba grahama (25g) z łyżeczką margaryny, szynką wiejską (30g), pomidorem (100g), liściem sałaty, bawarka bez cukru, grejpfrut (100g).

II DZIEŃ:

I śniadanie (285 kcal)
Omlet z 2 jajek z dżemem truskawkowym niskosłodzonym (25g), bawarka bez cukru.

II śniadanie (96 kcal)
Jogurt wiśniowy (1 pojemnik 150 ml) z otrębami pszennymi (1 łyżka).

Obiad (470 kcal)
250 ml rosołu z makaronem nitki, 150g kurzej piersi z rosołu bez skóry, 100g ziemniaków, 200g gotowanej marchewki z groszkiem, herbata owocowa bez cukru.

Podwieczorek (46 kcal)
1 małe jabłko.

Kolacja (213 kcal)
1 kromka chleba razowego (25g) z łyżeczką margaryny, z 2 cienkimi plasterkami kiełbasy krakowskiej, pomidorem (100g) i łyżką szczypiorku, bawarka bez cukru.

III DZIEŃ:

I śniadanie (263 kcal)
Kanapka z 1 kromki chleba sitkowego (25g) z łyżeczką margaryny, plasterkiem sera żółtego gouda (30g), rzodkiewkami (100g), łyżką koperku, winogrona (100g), herbata bez cukru z cytryną.

II śniadanie (116 kcal)
Koktajl ze 150g truskawek i szklanki (200ml) maślanki 0,5%

Obiad (477 kcal)
200ml zupy jarzynowej, 150g mięsa wołowego w sosie koperkowym, 40g kaszy gryczanej (suchej), 100g fasolki szparagowej gotowanej, herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (66 kcal)
1 średnia pomarańcza (około 150g).

Kolacja (225 kcal)
150g pierogów leniwych polanych jogurtem naturalnym bez cukru, herbata owocowa bez cukru.

IV DZIEŃ:

I śniadanie (274 kcal)
35g muesli z owocami suszonymi ze szklanką mleka 0,5% (250ml), 150ml soku jabłkowego rozcieńczonego wodą.

II śniadanie (116 kcal)
1 kromka chleba chrupkiego żytniego z białym serem chudym (50g) i łyżką koperku, sok pomidorowy (200ml)

Obiad (445 kcal)
300ml zupy kremu z selera naciowego, udko pieczone z kurczaka bez skóry (100g), 100g ziemniaków gotowanych, 200g buraczków gotowanych, herbata bez cukru.
Zupa krem z selera naciowego:
Składniki: 250g selera naciowego, 100ml (pół szklanki) bulionu warzywnego, 1/4 małego pomidora, 50ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
Wykonanie: selera i pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15 minut. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz i odłożoną łyżkę selera. Zupę podać z ćwiartką pomidora.

Podwieczorek (54 kcal)
Pół grejpfruta (około 150g)

Kolacja (221 kcal)
Zapiekanka z ryżu brązowego (40g suchego) i jabłka, herbata owocowa bez cukru.

źródło: linkfit.pl



Temat: Masażysta w Częstochowie
Dieta Białkowa
Zbudowana jest z sycących śniadań, mięsnych obiadów i nabiałowych kolacji. Nie brakuje w niej też owoców, surówek warzywnych i sałatek. Mimo takiej obfitości jedzenia, będziesz chudła. Spróbuj sama, a przekonasz się, jakie to proste. Twój codzienny jadłospis powinien składać się z 4 posiłków. Nie może w nim zabraknąć chudego mięsa, wędlin, jajek, serów i innych wyrobów mlecznych, które dostarczają organizmowi dużej dawki białka. W okresie przewidzianym na utrwalenie osiągniętej wagi, w daniach obiadowych dodatkowo pojawią się kasza, ryż, makaron i ziemniaki. Każdy dzień powinnaś zacząć od herbatki ziołowej, a między posiłkami wypijać 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Raz w tygodniu możesz sobie pozwolić na miły deser, na przykład małą salaterkę budyniu (123 kcal).
Przykładowy jadłospis
Poniedziałek
Śniadanie: napar z kopru włoskiego, szklanka mleka 2 % tł., 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy
Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko
Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry (150 g), jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżeczką oleju
Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej
Wtorek
Śniadanie: napar z anyżku, szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut
Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, 150 g gotowanych brokułów, pokrojona w kostkę papryka skropiona cytryną
Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera żółtego, 4 liście sałaty z łyżką oliwy z oliwek
Środa
Śniadanie: herbata z malwy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo, pomidor
Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarańcze
Obiad: 200 g pieczonej piersi indyka, buraczki gotowane bez zasmażki, doprawione cytryną
Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 łyżkami szczypiorku i dużym pomidorem
Czwartek
Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera żółtego
Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka
Obiad: 150 g wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko
Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu
Piątek
Śniadanie: napar z łopianu, kawa z mlekiem 2 % tł.,2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki drobiowej
Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami
Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 śliwkami, surówka z 2 porów i pomidora
Kolacja: 150 g pieczonego pstrąga, surówka ze 100g kapusty kiszonej i jabłka
Sobota
Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudego i 1/4 wędzonej makreli
Drugie śniadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwi
Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 100 g słodkiej kapusty
Kolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z łyżeczką oliwy
Niedziela
Śniadanie: napar z malwy, szklanka mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami żółtego sera i liściem sałaty
Drugie śniadanie: 150 g kefiru i jabłko
Obiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z łyżeczką margaryny, pokrojony pomidor z cebulą
Kolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu.
Polecam www.fizjoterapia.czestochowa.prv.pl



Temat: Biegane a rzeźba ciała ..
Przykładowa dieta wysokobialkowa:

Zbudowana jest z sycących śniadań, mięsnych obiadów i nabiałowych kolacji. Nie brakuje w niej też owoców, surówek warzywnych i sałatek.
Twój codzienny jadłospis powinien składać się z 4 posiłków. Nie może w nim zabraknąć chudego mięsa, wędlin, jajek, serów i innych wyrobów mlecznych, które dostarczają organizmowi dużej dawki białka. W okresie przewidzianym na utrwalenie osiągniętej wagi, w daniach obiadowych dodatkowo pojawią się kasza, ryż, makaron i ziemniaki. Raz w tygodniu możesz sobie pozwolić na miły deser, na przykład małą salaterkę budyniu.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: napar z kopru włoskiego, szklanka mleka 2 % tł., 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy
Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko
Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry (150 g), jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżeczką oleju
Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej

WTOREK

Śniadanie: napar z anyżku, szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut
Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, 150 g gotowanych brokułów, pokrojona w kostkę papryka skropiona cytryną
Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera żółtego, 4 liście sałaty z łyżką oliwy z oliwek

ŚRODA

Śniadanie: herbata z malwy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo, pomidor
Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarańcze
Obiad: 200 g pieczonej piersi indyka, buraczki gotowane bez zasmażki, doprawione cytryną
Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 łyżkami szczypiorku i dużym pomidorem

CZWARTEK

Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera żółtego
Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka
Obiad: 150 g wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko
Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu

PIĄTEK

Śniadanie: napar z łopianu, kawa z mlekiem 2 % tł.,2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki drobiowej
Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami
Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 śliwkami, surówka z 2 porów i pomidora
Kolacja: 150 g pieczonego pstrąga, surówka ze 100g kapusty kiszonej i jabłka

SOBOTA

Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudego i 1/4 wędzonej makreli
Drugie śniadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwi
Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 100 g słodkiej kapusty
Kolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z łyżeczką oliwy

NIEDZIELA

Śniadanie: napar z malwy, szklanka mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami żółtego sera i liściem sałaty
Drugie śniadanie: 150 g kefiru i jabłko
Obiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z łyżeczką margaryny, pokrojony pomidor z cebulą
Kolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anette.xlx.pl



  • Strona 2 z 2 • Wyszukiwarka znalazła 124 wypowiedzi • 1, 2

    Linki