Wyświetlono wypowiedzi wyszukane dla słów: Faszerowane udka z kurczaka
Temat: Moja opinia na temat Promenady przy Raginisa
W ostatnią sobotę byłam na weselu w Promenadzie na tzw. dolnej sali.
Sala przewidziana na pewno na jakieś 150 osób, gdzie na weselu była połowa. Stoły były tak poustawiane, by zmniejszyć optycznie parkiet, by nie świecił pustkami podczas tańczenia.
W końcu miałam tyle miejsca do tańca ile chciałam.
Klimatyzacja - pracowała pełną parą. Na sali było chłodniej niż na zewnątrz. Jednak klima jest zdradliwa o czym świadczyło moje bolące gardło następnego dnia i to wcale nie od śpiewu, bo śpiewać nie umiem.
Starszy pan - dziwacznie urany starszy pan witał młodych a potem siedział na dole przy wyjściu. Pewnie ktoś w rodzaju szatniarza. Na początku śmieliśmy się z jego pasiastej marynarki, białego szaliczka i niepasujących do całości adidasów. Jednak z czasem jego gadki w stylu: "zapraszamy miłych państwa na sale", "zapraszamy szanownych państwa do królewskich łazienek" lub "witamy, witamy" gdy po raz kolejny wracałam na salę - zaczynały drażnić.
Schody - wielki minus. Pod koniec wesela droga do łazienki wydawała mi się niekończącym maratonem w dół i w górę. Dla osób mocno wstawionych zejście np. z górnej sali mogłoby stanowić problem.
Łazienki - faktycznie królewskie. Czyste, pachnące i z kanapą gdzie można sobie odpocząć.
Jedzenie
4 dania na gorąco. Najpierw (po 18-tej) podano flaki lub strogonow do wyboru (strogonow całkiem niezły) a zaraz potem drugie danie. Schab nadziewany warzywami, ziemniaki opiekane i surówka z białej kapusty z warzywami. Każde danie podane na liściu sałaty i udekorowane natka pietruszki i różą z marchewki.
Jak dla mnie mogliby te dania podawać nie razem tylko po kolei, bo drugiego to mało kto zjadł w całości, bo porcje były niezłych rozmiarów.
Następnie koło 21:30 podano udka faszerowane (z całej ćwiartki a nie tylko z podudzia) i pierś z kurczaka z frytkami i kuleczkami ziemniaczanymi w sporej ilości.
Barszczyku nie spróbowałam ale paszteciki były smaczne.
Jak dla mnie wzięłabym jeszcze jedno danie gorące lub pierwsze rozbiła na dwa, bo trochę długie przerwy między daniami.
Po pierwszym daniu gorącym był podany tatar - rewelacja. Doprawiony tak, że nawet znajomy, który przebija wszystkich z używaniem pieprzu był zadowolony. Chociaż nie wszyscy podzielili moje zdanie co do tatara.
Z przekąsek były :
- þółmisek wędlin - kilka rodzajów szynek gotowanych, szynka łososiowa, kabanosy, kindziuk, rolada drobiowa
- śledzie - nie zdążyłam spróbować bo znajomemu tak smakowały, że zjadł na raz cały półmisek
- galaretki - też nie zdążyłam spróbować
- roladki z szynki w auszpiku - w środku z farszem jajecznym
- schab w galarecie - z farszem jajeczno - chrzanowym
- jajka - po 6 na półmisku: 2 z kawiorem, 2 ze szczypiorkiem i 2 faszerowane pieczarkami (Z pieczarkami dobre)
- sałatka jarzynowa - stała u nas na stole nietknięta do samego końca
- sałatka z pieczarek i kalafiora
- sałatka grecka na sałacie lodowej z sosem nie zawierającym dużo czosnku - jak dla mnie na plus
- szczupak - spróbowałam dopiero na poprawinach, bo na weselu stał za daleko. Szczupak był tak udekorowany, że nie było go za bardzo widać wśród warzywnych róż.
- zestawy warzyw - pomidory, ogórki świeże, papryka marynowana, ogórki i pieczarki marynowane
- pieczarki faszerowane
- sos tatarski w miseczkach
Napoje: soki jabłkowy i pomarańczowy w litrowych dzbankach obwiązanych serwetkami oraz gazowane: coca-cola, mirinda, sprite, oranżada czerwona z Heleny i woda niegazowana żywiec (specjalnie dla matek karmiących)
Oczywiście oprócz tego ciasto (z Kingi), sękacze, marcinki, owoce: jabłka, gruszki, kiwi, śliwki, winogrona, banany i mandarynki.
Wszystkie potrawy były ekstra doprawione i ładnie udekorowane. Jednak niewiele zdążyłam spróbować, bo siedziałam z ludźmi pochłaniającymi wręcz jedzenie. Szkoda, że kelnerzy nie poprzestawiali półmisków z innych stołów gdzie były one nietknięte. Nam było trochę głupio przestawiać żarcie z drugiego stołu - jednak tylko na początku.
Piwo i wino nie stało na stołach ale na stoliku pomocniczym i roznoszone tylko dla chętnych.
Kawa i herbata stały obok stołów w termosach. Kto chciał mógł sobie przynieść jednak zazwyczaj robiła to obsługa.
Talerzyki były wymieniane 2 razy.
Obsługa bardzo miła, zawsze w zasięgu wzroku.
Minus - tort miał być wjeżdżany a stał przez pół nocy zamiast w lodówce w rogu sali. Nie było już takich emocji przy wjeżdżaniu tortu, bo każdy mógł go sobie obejrzeć wcześniej. Ślicznie udekorowany wózek pod tort. Ogólnie cała dekoracja dopasowana kolorystycznie do dodatków pani młodej.
Na koniec obsługa spakowała wszystko - nawet to czego młodzi nie chcieli. Pomogła wszystkie rzeczy wynieść do samochodów.
Temat: spis menu
Nasze menu:)
Jako aperitif proponujemy wybór kolorowych drinków alkoholowych, lub kieliszek szampana z malinowym wnętrzem
Na początek zapraszamy gości do stołów gdzie czeka przystawka na zaostrzenie apetytu:
1 Pasztet ze szczupaka faszerowany łososiem w szpinakowej koszulce, dekorowany czerwonym kawiorem i roszponką
Po przywitaniu gości zapraszamy na obiad główny:
1 Rosół królewski z makaronem lub kluseczkami drobiowymi
2 Półmisek mięs pieczonych: schab polski, karkówka z zapiekanymi pieczarkami, marynowany udziec drobiowy, sznycelki cielęce z sosem z gorgonzoli
3 Ziemniaki zapiekane, ziemniaki z koperkiem, kluski półfrancuskie
4 Bukiet surówek, buraczki zasmażane, kapusta zasmażana, zestaw warzyw blanszowanych
Na stołach czekają na gości półmiski z zimnymi przekąskami:
1 Śledzie na trzy sposoby
2 Płaty łososia pieczone z rozmarynem
3 Rolada z pstrąga z farszem bakaliowym
4 Tatar z łososia na liściach cykorii
5 Blue krab z masłem czosnkowym lub cytrynowym
6 Kalmary faszerowane po grecku
7 Filet drobiowy faszerowany camembertem
8 Udka drobiowe faszerowane po staropolsku
9 Ołatki z indyka z morelą
10 Kaczka pieczona po polsku z farszem z wątróbki
11 Piersi kacze podane na karmelizowanych pomarańczach
12 Cielęcina w sosie tuńczykowym z kaparami
13 Polędwiczki wieprzowe z sosem malinowym
14 Schab pieczony po sztygarsku z kabanosem
15 Bakłażany grillowane podane na grzankach z musem z ricotty
16 Półmiski mięs pieczonych: karkówka, bekon wędzony, łopatka wieprzowa, rolada chłopska z dodatkiem sosów słodkich oraz ostrych
17 Oliwki z farszem mięsno-kaparowym
18 Tymbaliki z kurczaka
19 Sałatka włoska Caprese ze świeżą bazylią
20 Sałatka z krewetkami królewskimi
21 Kolorowe sałaty z kozim serem i świeżymi ziołami
22 Sałatka jarzynowa
23 Sałatka z fasolki szparagowej i wędzonego boczku
24 Deska serów pleśniowych, z żurawiną i winogronami
Bufet z chłopskim jadłem:
1 Smalec babuni
2 Szynka z rapetką
3 Szynka pieczona z musem gruszkowym
4 Kiełbasy polskie podsuszane i wędzone
5 Pasztet myśliwski z marynatami
6 Boczek pieczony
7 Rolada chłopska
8 Salceson ozorowy
9 Łopatka wieprzowa pieczona na sposób staropolski
10 Smalec babuni
11 Twarożek czosnkowy
12 Ogórki kiszone
13 Sos czosnkowy
14 Chleb wiejski
Drugi ciepły posiłek:
1 Kotlet devolaj, zraz staropolski wieprzowy, filet z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami
2 Młode ziemniaki z koperkiem
3 Kluski śląskie z okrasą
4 Kapusta modra i surówka cygańska
5 Buraczki zasmażane
6 Mix warzyw na parze
Trzeci ciepły posiłek (zamiast oczepin, podawany na dworze)
Targowisko grillowanych potraw:
1 Ryba z rusztu z sosem romescu
2 Stek z marynowanej karkówki z kolorowymi pieprzami
3 Goloneczki walichnowskie duszone w piwie
4 Żeberka pieczone w miodzie
5 Klasyczne szaszłyki z szynki wieprzowej
6 Kiełbaski białe z dipem z wędzonych śliwek
7 Filet z kurczaka marynata chilli
8 Papryka, bakłażan, cukinia faszerowana
Dodatki do dań grillowanych i zimnego bufetu:
1 Sałatka ziemniaczana
2 Sałatka z warzyw marynowanych
3 Warzywa grillowane: cukinia, bakłażan, pomidor, papryka
4 Oscypki grillowane z żurawiną
5 Ogórki kiszone
6 Sos czosnkowy, ziołowy
7 Ketchup, musztarda
8 Pieczywo : chleby i bułki
Czwarty posiłek:
1 Kaczka z jabłkami i żurawiną
2 Łosoś faszerowany
3 Ziemniaczki, kluski półfrancuskie
Kluseczki półfrancuskie
Dla podtrzymania kondycji do białego rana zapraszamy wszystkich chętnych na :
1 Żur polski z jajkiem i białą kiełbasą
2 flaki
Patery deserowe: (kącik kawiarniany)
W wersji mini:
1 Sernik amerykański
2 Szarlotka
3 Brownies z orzechami pecan
4 Babeczki z kremem patiserie i świeżymi owocami
5 Roladki malinowo-jeżynowe
6 Bukiety owocowe
7 Ciasteczka greckie
Dodatkową atrakcją kulinarną będzie bufet owocowo deserowy z fontanną czekoladową i owocami filetowanymi
Tort weselny przygotowany zgodnie z życzeniem klienta pod względem smaku i kształtu (w tym wypadku zrobiony z mini torcików, o smaku czekoladowym, z waniliowym kremem, w/g opisu i zdjęcia)
Temat: MENU z... RESTAURACJI HENLEX
PROPONOWANY JADŁOSPIS (140zł/os)
OBIAD
Zupy do wyboru:
- rosół z makaronem
- krem Nelusko ( krem z drobiu, seler, migdały, śmietana )
- krem pieczarkowy
- krem szparagowy
II danie 3 porcje na osobę
- zraz wołowy zawijany ( z cebulką, boczkiem, ogórkiem )
- zraz wieprzowy zawijany
- fantazja z indyka ( filet z indyka faszerowany serem i szynką )
- filet z piersi indyka w złocistej panierce z ananasem
- kotlet schabowy panierowany z pieczarkami
- kotlet grenadin ( schab przetykany boczkiem wędzonym z ananasem )
- kotlet imperial ( schab zawijany z szynką, serem i jajkiem )
- kotlet de Volaille ( rożki z piersi kurczaka wypełnione masłem i zieloną pietruszką )
- kotlet Verona ( kotlet faszerowany szpinakiem z drobiem )
- schab faszerowany ( farsz pieczarkowy + konc. pom. + ser, pietruszka )
- schab babuni ( kotlet schabowy w cieście serowo-piwnym )
- pieczeń wieprzowa ( szynka lub karkówka )
- kaczka pieczona, porcjowana z jabłkami
- drób gotowany ( w potrawce )DODATKI
- frytki
- krokiety – kulki
- ziemniaki gotowane
- pyzy drożdżowe
- ryż na sypko
SURÓWKI
- buraczki zasmażane
- marchewka z groszkiem
- warzywa gotowane ( kalafior, marchewka, brokuły, fasolka szparagowa )
- surówka z białej kapusty
- surówka z czerwonej kapusty
- surówka z kapusty pekińskiej
- surówka z marchewki i jabłka
- surówka z selera i brzoskwini
Sosy stosowne do mięs
Deser lodowy z owocami z bitą śmietaną
- kawa, herbata
ZIMNY BUFET
Zakąski 3 porcje na osobę
- befsztyk tatarski z dodatkami i żółtkiem
- karkówka z owocami w galarecie
- schab ze śliwką w galarecie
- juki ułańskie ( schab faszerowany pieczarkami i mięsem )
- kaczka z borowikami ( mięso z kaczki pomielone z borowikami )
- rolada z brokułą ( drób, polędwica wołowa, brokuły )
- indyk z bakaliami ( indyk zmielony + bakalie )
- galantyna z kurczaka
- filet z indyka w maladze
- galarciki drobiowe lub wieprzowe
- szparagi w szynce
- łosoś w galarecie
- pstrąg w galarecie
- pieczywo mieszane, masło
- herbata
PÓŹNA KOLACJA
1,2 porcji na osobę
- barszcz czysty
- golonka gotowana peklowana
- szaszłyk drobiowy z boczkiem i cebulką
- udko pieczone z kurczaka
- kiełbasa biała delikatesowa lub frankfuterki
- ryż po turecku
- kapusta zasmażana
- pieczywo, chrzan, musztarda
- kawa, herbata
Na życzenie klientadodatkowo oferujemy wzbogacony jadłospis
- Łosoś faszerowany w całości na stojąco
- Łosoś wędzony w plastrach z cytryną
- Węgorz wędzony
- Śledź w oleju
- Indyk faszerowany płonący, serwowany przez szefa kuchni
- Prosiak formowany z mięsa wieprzowego ok. 6 kg
- Szynka cała pieczona, płonąca, serwowana przez szefa kuchni
- Deska serów dekorowana owocami świeżymi i suszonymi
- Boeuf Strogonoff
P.H.U. HENLEX, 61-312 Poznań, ul. Spławie 43, tel. 061 879 87 71, 870 59 02, fax 061 870-59-03www.hotel-henlex.com.pl
Temat: Szczęśliwej drogi już czas :)-- Blondi i Konrado 18.07.09---
oj tak Iza częściej
dziś spotkaliśmy się z kierowniczką restauracji ustalić menu i inne sprawy ...
no i wreszcie dobre wiadomości ... właściciel 'naszej' restauracji zaproponował nam swoje autko do ślubu za ...uwaga ...300 zł
a prezentuje się ono dokładnie tak :
w kolorze srebrnym.
dziś rozmawiałam z moim K i podjęliśmy decyzję,że BIERZEMY jutro dryndnę potwierdzić
a odnośnie menu to wybraliśmy tak:
I danie :
rosół z kur wiejskich z makaronem
roladki wieprzowe w sosie
pałeczki kurczaka nadziane szpinakiem i czosnkiem
filet z kurczaka po szwajcarsku z szynką,serem i ziołami
brynzol schabowy z pieczarką
filet z indyka z serem camembert w grzankach panierowany
kotlet drobiowy zapiekany z serem żółtym,ananasem i żurawiną
drób gotowany z rosołu
ziemniaki z wody, ziemniaki opiekane, ryż z warzywami
bukiet surówek/trzy rodzaje
następnie deser:
mus czekoladowy z wiśniami
II danie
flaki po staropolsku
następnie tort
III danie
specjał drobiowy w sosie pieczarkowo-borowikowym
kluski śląskie
kapusta zasmażana
IV danie
szynki wieprzowe płonące
golonki po bawarsku pieczone w piwie-płonące
kasza z grzybami
buraczki w miodzie
V danie
udka w sezamie bez kości
szaszłyki wieprzowe
pstrąg po francusku z migdałami
frytki, noisety
warzywa gotowane z bułką na maśle
VI danie
barszczyk czerwony z krokietami
pieczone pierogi z 3 rodzajami farszu
pozatym na stołach
kurczaki faszerowane
patery mięs pieczonych( karczek ze śliwką, schab z morelą,rolada z boczku, kaczka faszerowana, rolada, pasztet)
tymbaliki drobiowe i wieprzowe z cytryną
roladki z szynką z sałatką i ze szparagą
schab ze śliwką i morelą w galarecie
galantyna z drobiu z owocami - nie wiem co to takiego
ozory w galarecie
jajka faszerowane pastami
garni łosoś
tatar z łososia
pstrąg faszerowany
śledzie w oleju z kaparami
pieczarki faszerowane kapustą
sałatka z wędzonego drobiu
sałatka neapolitańska
sałatka grecka z fetą
sałatka meksykańska
mix marynat i sosów, pieczywko
ciasta
sernik,
rafaello
capuccino
snikers
seromak
szarlotka
karmelowiec
owoce przeróżne, napoje, soki itp.
plus wiejski stół:
szynka z kością
balerony wiejskie
boczki w posypce
wiejskie pieczenie
kiełbasy
kaszanka, czarne
salseson
pasztet
sosy i dipy
smalec,
ogórki kiszone
twarogi ,
ciasto drożdżowe
warzywa, owoce
mam nadzieję,że nikt nie będzie narzekał,że za mało jedzenia....
pozatym musimy kupić Martini, Whisky, Koniak, wina białe, różowe, czerwone, piwo,jakieś nalewki, Malibu i co nam tam jeszcze w oko wpadnie
no i szampana....
Temat: MENU z... RESTAURACJI BIAŁA DAMA
OBIAD
Zupa:
- rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką
- bulion ze słonym paluszkiem
- krem ze świeżych pieczarek, z groszkiem ptysiowym i odrobiną śmietany
- puszysty krem zielony z migdałami i śmietaną
Dania główne:
- rolada wieprzowa z boczkiem wędzonym, cebulką i ogórkiem kiszonym
- rolada drobiowa z pieczarkami, cebulką, papryką i serem żółtym
- pieczeń z karkówki lub z udźca indyka
- udka z kurcząt pieczone w ciemnym sosie
- kotlet panierowany z piersi lub ze schabu posypany smażonymi pieczarkami
- kotlet de Volaille z masełkiem w środku
- „szwajcar”- wykwintny kotlet z szynką i serem żółtym
- niebiańskie udka pieczone w kokosie
- delikatna pierś z kurczaka odtoczona migdałami
- medalion z gorącym ananasem
- „holender”- kotlet dla smakoszy pizzy z pieczarkami i podpiekanym serem
Dodatki:
- ziemniaki z koperkiem, pyzy drożdżowe, frytki, kluseczki półfrancuskie
- ryż biały, ryż po meksykańsku
- sosy gorące i sosy na zimno
- bukiet smakowitych surówek
- kompozycja warzyw gotowanych
Po obiedzie :
kawa ze śmietanką lub herbata z cytryną
słodki rarytas, czyli lody z owocami przykryte puszystą śmietaną i polane czekoladą
Zimny bufet: podany z pieczywem mieszanym, masełkiem i herbatą z cytryną
Na ozdobnych lustrach ułożone:
- schab staropolski z sosem chrzanowym
- galantyna z kurczaka z ananasem
- schab ze śliwką, piersi z brzoskwiniami
- indyk w maladze
- szparagi lub kukurydza w szynce
- jajko w szynce
Na deskach podane: - wykwintne wędliny i sery żółte oraz pleśniowe
Dla urozmaicenia :
- platery z rybami w galarecie
- pierś w sosie tatarskim
- galanciki drobiowe i wieprzowe
- zestaw ryb w oleju lub śmietanie
- różnorodne sałatki jarzynowe i owocowe
Ok.godz.22.00 atrakcja wieczoru:
posiłek na gorąco, płonący wniesiony i porcjowany przez Szefa Kuchni
- „kasler” – schab wędzony i pieczony po staropolsku ze smażonymi ziemniakami i wykwintnym sosem
- indyk faszerowany , pieczony w całości z sosem borówkowym
- szynka wieprzowa, pieczona, podana z kaszą i sosem chrzanowym
Do picia – gorący czerwony barszczyk
Ok. północy:
kawa ze śmietanką lub herbata z cytryną do pysznego tortu i ciasta weselnego
Śniadanie weselne ok. 2.00 rano:
- barszcz, żurek, flaczki - do wyboru
- golonka peklowana lub po bawarsku z kapustą zasmażaną z grzybkami ( chrzan, musztarda)
- szaszłyki drobiowe i wieprzowe z sałatką wiosenna (ketchup i musztarda)
- kiełbasa grzana i delikatesowa podana z bigosem
- Boeuf Strogonow z kluseczkami lub pierś w sosie słodko - kwaśnym (w celu urozmaicenia potraw śniadaniowych)
Temat: Bal absolwenta
Oferta jaką nadesłał "Dwór w Tomaszowicach":
W odpowiedzi na otrzymany e – mail, przesyłam ofertę krakowskiego centrum konferencyjnego „Dwór w Tomaszowicach”, dotyczącą organizacji Balu Absolwenta planowanego na kwiecień 2007 r.
Termin: 7 kwietnia, 14 kwietnia (soboty), 27 kwietnia (piątek) – do wyjaśnienia
Miejsce: Oranżeria zespołu dworsko – parkowego
Ilość osób: 200 - 250
Czas trwania: 20:00 - rana
Koszt:
Kolacja serwowana – koszt 100 pln + 7 % VAT (wariant I – IV)
Kolacja serwowana z bufetem angielskim – koszt 130 pln + 7 % VAT (wariant A,B)
Kolacja bufet angielski + dania gorące – koszt 140 pln + 7% VAT (wariant C, D)
Aperitif: (wybór)
Lampka wina musującego
Tatanka - żubrówka z sokiem jabłkowym
Blue curacao z sokiem pomarańczowym
Campari z sokiem pomarańczowym
Krupnik / wiśniówka
Menu: propozycje menu
Propozycja I
Lampka wina
Roladki z soli faszerowane szpinakiem i borowikami
Krem leśny w czarce chlebowej
Lampka wina
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu
Ziemniaczki zapiekane z ziołami
Zestaw surówek
Kompozycja lodowa z owocami
Ciasta domowe podane po deserze na platerach
Kawa, herbata
Sok, woda mineralna
Propozycja II
Lampka wina
Filet z kaczki w sosie figowo- balsamicznym
Krem brokułowi z migdałami
Lampka wina
Fileciki cielęce w białym winie
Zapiekanka ziemniaczana
Sałatka mieszana z serkiem feta oraz sosem vinegrett
Czarny Las
Mix (babeczki czekoladowe z owocami, petifory, tartoletka)
Kawa, herbata
Sok, woda mineralna
Propozycja III
Lampka wina
Łosoś na sosie jogurtowym z pomidorami oraz bazylią
Bulion z kołdunami
Lampka wina
Roladki z polędwicy ze szpinakiem i migdałami, sos z borowików
Ziemniaczki krakowskie
Sałatka hiszpańska na sałacie lodowej z marchewką i pomarańczą
Tiramisu
Sernik, szarlotka, makownik po deserze na platerach
Kawa, herbata,
Sok, woda mineralna
Propozycja IV
Lampka wina
Jajka przepiórcze w sosie huzarskim ze szparagami
Krem pomidorowy z kluseczkami
Lampka wina
Polędwiczki drobiowe z tymianku z sosem z wiśni
Ziemniaki puree
Sałatka brokułowi z pomidorami
Brzoskwinia na sosie waniliowym z wiórkami czekoladowymi
Kawa, herbata,
Sok, woda mineralna
Wariant A
Schab faszerowany w galarecie
Krem pomidorowy z ziołami
Cielęcina w sosie śmietanowo – porowym , ziemniaczki pieczone, kompozycja jarzyn gotowanych z masełkiem
Tiramisu – delikatny deser włoski
Kawa, herbata, sok, woda mineralna
Bufet angielski
Kaczka faszerowana
Kurczak po polsku
Udziec wieprzowy goździkami faszerowany
Kompozycje wędlin i kiełbas wiejskich
Galaretki drobiowe
Pomidory tuńczykiem faszerowane
Półmiski ryb wędzonych
Szparagi w szynce
Deski serów pleśniowych
Pasztety staropolskie
Sosy: chrzan, tatarski, musztardowo – miodowy, dzadzyk
Sałatki: porowa, fattusz, grecka, kalafiorowa
Dania gorące:
Maczanka galicyjska z barszczem czerwonym
Żurek z jajkiem i kiełbaską
Napoje:
Woda mineralna, soki, kawa, herbata
Wariant B
Łosoś wędzony na sosie jogurtowym
Krem borowikowy w czarce chlebowej
Polędwiczki wieprzowe, ziemniaki krakowskie, sałatka mieszana
Czarny Las
Kawa, herbata, woda mineralna, soki
Bufet angielski:
Szczupak faszerowany
Śledzie w śmietanie oraz oleju
Mięsa pieczone
Kompozycje wędlin i kiełbas
Rolady mięsne
Sery pleśniowe
Tymbaliki drobiowe
Jajka w sosie tatarskim
Pasztety staropolskie
Bakłażany z sosem czosnkowym
Sosy: chrzan, cumberland, czosnkowy
Sałatki: meksykańska, ananasowa, ziemniaczana, jarzynowa
Danie gorące:
Filet z kurczaka z sosem potrawkowy, kompozycja warzyw
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Napoje: Woda mineralna, soki, kawa, herbata
Wariant C
Bufet angielski z daniami gorącymi
Sum z rydzami podany
Krążki kalmarów w piwnej panierce
Łosoś marynowany w białym winie
Roladki z soli faszerowane szpinakiem
Udźce jagnięce, udźce wieprzowe z czosnkiem i słoninką
Indyk w migdałąch pieczony
Rostbef pieczony w galarecie
Rolada z dzika nadziewana oscypkiem
Mięsa pieczone z sosami
Sery pleśniowe
Pomidory z mozzarellą
Szparagi w bekonowym płaszczyku
Sałatki: caprese, nicejska, szwajcarska, kalafiorowa, cezara, zielona warzywna, porowa
Sosy: chrzan z jabłkiem, szczypiorkowy, musztardowy, miętowy, diabelski
Dania gorące:
Udka z indyka duszone w piwie z borowikami
Wołowina po meksykańsku
Ragout drobiowe
Deser: ciasteczka bankietowe
Napoje: kawa, herbata, sok, woda mineralna
Wariant D
Bufet angielski z daniami gorącymi
„Uczta Królewska”
Prosiak faszerowany z mięsem
Jagnię nadziewane ryżem, bakaliami na sposób pół pikantny
Udziec wieprzowy w leśnym runie
Kaczka pieczona mięsem i morelami faszerowana
Kurczaki z marynaty miodowej
Gicze wołowe pieczone na sposób malborski
Kompozycje mięs pieczonych
Sandacz w szampańskiej wersji
Moskaliki w sosie krewetkowym
Musy z pstrąga wędzonego w kiwi
Pomidory nadziewane tuńczykiem
Deski serów
Sałatki: Fasola po kurdyjsku, fattusz, tapula, ziemniaczana, porowa, grecka, warzywna, chińska, grzyby i cebula kiszona
Sosy: chrzan tarty, cumberland, czosnkowo-ogórkowy, musztardowo-miodowy
Owoce, ciasta
Na gorąco:
Bogracz z kluseczkami
Schab po cygańsku
Wieprzowina hetman
Napoje: kawa, herbata, woda mineralna, sok
**********
Alkohole:
Wino białe / czerwone 0,7 l – koszt 45 – 75 pln
Wódka czysta 0,7 l – koszt 105 pln
Kega piwa 50 l – koszt 600 pln
Rabat od podanych cen alkoholi wynosi - 30 %
Oprawa muzyczna:
DJ muzyka mechaniczna – koszt 1500 pln
Zespół Jazzowy lub zespół muzyczny (standardy) – koszt 2000 – 7500 pln
Zespól De Cold – koszt 2500 pln
Konferansjer – koszt 2000 pln
Pokoje: 35 pok. II os. + 3 pok. III os. + 3 pok. studio
Pok. I os. koszt 290 pln
pok. II os. koszt 330 pln
pok. III os. koszt 410 pln
pok. studio koszt 440 pln
dostawka koszt 70 pln
- 20 % rabatu od cen podanych
Podane ceny są cenami netto, do nich doliczany jest stosowny Vat.
Temat: *PM 2009* (cz. 1)
My mamy w Villi Foksal. Poniżej wklejam menu ściągięte z ich strony internetowej - my jeszcze nie podjęliśmy decyzji, co z niego wybierzemy. Cena: 285 zł/os.
Impreza zaczyna się koktajlem na tarasie - zanim młodzi dotrą do restauracji. Otwiera się bar, a kelnerzy roznoszą aperitify:
przekąski zimne roznoszone (osiem do wyboru)
- mozzarella z bazylią i małymi pomidorkami cherry
- grilowana cukinia z czerwonym pesto i kozim serem
- carpaccio z jelenia, mus kaparowy i świeży parmezan
- tatar z łososia z kremem chrzanowym na pumperniklu
- wędzony pstrąg i halibut na krakersach
- naleśniki sushi z warzywami i marynowanym imbirem
- jaja przepiórcze z musem z papryki i anchois
- ptysie z krewetkami w sosie winnym
- rostbef na tostach z sosem remoulade
- crostini z kaczką i żurawiną
- crostini zawijane w szynkę parmeńską
- befsztyk tatarski na pumperniklu
- profiterolki z musem z szynki
- wędzony kurczak z kremem cytrynowym na toście
- szaszłyki z gorgonzolą, melonem i winogronami
- melon zawijany szynką parmeńską
- kruche tarty nadziewane rattatouile z wędzonym pstrągiem
- grillowana cukinia nadziewana tuńczykiem
przekąski gorące roznoszone (cztery do wyboru)
- szaszłyki z indyka w sosie imbirowo-miodowym
- wołowina na szpadkach w sosie chili
- kurczak z ananasem na szpadce
- suszona śliwka kalifornijska z bekonem
- vol-au-vant z nadzieniem z borowików i kolendry
- pierożki warzywne gotowane na parze
Później jest obiad:
Uroczysty obiad serwowany do stołu
przekąska (wszyscy dostają to samo)
- Talerz zimnych przekąsek;
Carpaccio z jelenia w oliwce truflowej
Tatar z norweskiego łososia z musem z avocado
Mozzarella z z pomidorami i bazyliowym pesto
zupa (jedna z dwóch do wyboru, tzn. my przed weselem wybieramy dwie które będą dostępne, a każdy z gości mówi kelnerowi, którą chce)
- cebulowa z grzankami serowymi
- zupa warzywna z zapiekanym kozim serem i boczkiem
- rosół z kury z makaronem domowym
- krem z pomidorów z wiejską śmietaną
- zupa krem z kurek z kasztanami
- krem z borowików
- chłodnik litewski z jakiem i szyjkami rakowymi
- chłodnik z ogórka i świeżej kolendry z paskami wędzonego łososia
dania gorące (jedno z dwóch do wyboru, analogicznie jak przy zupach)
- karmazyn w sosie maślano-cytrynowym
- łosoś z rusztu w sosie z zielonego pieprzu
- roladki z pangi w sosie kaparowym
- roladki z soli i łososia z listkiem szpinaku w sosie szafranowym
- sandacz w sosie śmietanowo imbirowym
- pieczona kaczka z jabłkami w sosie wiśniowym
- pierś indyka w sosie cumberland
- grillowana pierś kurczaka zapiekana z mozzarellą i pomidorami
- kotleciki cielęce w sosie cabernet
- eskalopki cielęce z szynką parmeńską w sosie rozmarynowym
- polędwiczki wieprzowe z rusztu w lekkim sosie z borowików
- schab ze śliwką w sosie rozmarynowym
BUFET - stoi przez całe wesele, ale nie na stołach, a na oddzielnym stole szwedzkim
zimne przekąski (dwanaście do wyboru)
- cannelloni nadziewane kozim serem i suszonymi pomidorami
- cannelloni nadziewane kozim serem i szpinakiem w sosie bazyliowym
- mozzarella z pomidorami i pomarańczami w bazyliowym pesto
- grilowana papryka, mozzarella i avokado w oliwce ziołowej
- grillowane warzywa w oliwce czosnkowej
- carpaccio z dorady i łososia w cytrynowej oliwce z oliwek
- carpaccio z soli i tuńczyka z marynowanym zielonym pieprzem
- półmisek łososia; trzy sposoby podania
- półmisek ryb wędzonych z mórz i jezior
- półmisek potraw ze śledzia
- karp po żydowsku w galarecie
- wędzony łosoś i halibut na sałatce ze świeżego ogórka w dresingu imbirowym
sandacz w galarecie z owocami morza
- kalmary nadziewane owocami morza
- roladki z marynowanej polędwicy wołowej z grzybami moon i kiełkami
- półmisek pieczonych mięs i pasztetów z bakaliami
- pieczona cielęcina na musie z tuńczyka
- carpaccio z jelenia z kaparami i płatkami parmezanu w truflowej oliwce
- filet z kaczki i kaczka faszerowana z żurawiną
- zawijane płatki piersi kaczki z sosem śliwkowym
- półmisek potraw z jaj
- terrina warzywna
- terrina z łososia
sałaty i sałatki (sześć do wyboru)
- mieszane sałaty z marynowanymi gąskami i winegretem balsamino
- sałata radicchio, mozzarella, melon i świeże ogórki
- sałatka cezar z wędzonym pstrągiem i grzankami ziołowymi
- polędwiczki kacze na mieszanych sałatach w dresingu śliwkowym
- rucola, pomidory i płatki parmezanu w dresingu miodowo balsamicznym
- świeże liście szpinaku z chrupkim boczkiem i sosem aioli
- sałatka z melona, pomarańczy i szynki San Danielle w dresingu cytrusowym
- sałata rzymska z suszonymi pomidorami, grejpfrutem i wędzonym łososiem
- wędzona pierś kurczaka z serem kozim i szynką na mieszanych sałatach
- sezonowe warzywa w sosie mer rose
- sałatka meksykańska z czerwoną fasolką i świeżą kolendrą
- sałatka grecka
- sałatka jarzynowa w dresingu aioli
- sałatka ziemniaczana z kruchym boczkiem
- antipasti rigatoni z warzywami i tuńczykiem
- antipasti farfalle z serem pleśniowym i trójkolorową papryką
drugi ciepły posiłek – GRILL
- skrzydełka i udka kurczaka w marynacie teryaki
- schab karkowy w ziołach
- żeberka chili
- kiełbaski, boczek, kaszanka
- pstrąg w foli z masłem i koprem
- warzywa w ziołach
- żurek
dodatki
- ogórki, oliwki, suszone pomidory
- oliwy smakowe
- ziemniaki w foli
- sałatka ziemniaczana z kruchym boczkiem
kukurydza z wody
- cztery rodzaje pieczywa
- chrzan, musztarda, sos bbq, ketchup
słodki stół (trzy do wyboru)
- wybór ciasteczek i ciast
- półmisek deserów włoskich; tiramisu, catalana, cannoli
- świeże owoce
- truskawki w czekoladzie
- suszone owoce w sosie amaretto
- musy; czekoladowe, waniliowe, owocowe
napoje
- pięć rodzajów soków
- woda mineralna
- sody – produkty coca-coli
- kawa/herbata
Ufff, chyba się najemy
Wiecie co? Zleciłam mojemu C. wybór zaproszeń. Strasznie mu się spieszyło bo chciał zapraszać już w listopadzie, więc mnie cisnął. Po tym jak wybrałam coś, co mu się nie spodobało, zrobiłam mu awanturę że zachowuje się jak królewicz i że ja muszę wszystko załatwiać, a on tylko kręci nosem. Więc wziął na siebie zaproszenia. I cisza! A ja też cicho siedzę, ciekawa jestem co wyjdzie
Temat: Gotuj z pomysłem
a może byc cos bardziej wymyślnego??kuchnia to moje królestwo :)
MÓJ UKOCHANY PRZEPIS----ROLADKI Z SEREM FETA!!!!!
Składniki:
4 piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż tak, aby z jednej powstały dwie cieniutkie piersi)
pół opakowania sera feta
olej (tłuszcz do smażenia)
śmietana (18% lub 22%)
przyprawy (ostra papryka, bazylia, sól)
Piersi należy przekroić wzdłuż, tak aby z jednej piersi powstały dwie cieniutkie. Następnie rozklepujemy mięso tłuczkiem. Śmietanę przelać do dużego naczynia. Do śmietany dolewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy - całość mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy przygotowane mięso. Piersi moczymy w marynacie około 3 godzin. Następnie każdą pierś faszerujemy kawałkiem sera feta i zawijamy w rulonik. Aby roladki się nie rozklejały możemy użyć wykałaczek lub nitki. Zawinięte roladki posypujemy ostrą papryką i smażymy na wolnym ogniu. Najpierw smażymy pod przykryciem (ok. 15 min.) potem bez przykrycia (ok. 10-15 min.). Mięso można podlewać bulionem w trakcie smażenia. Tak przygotowane roladki najlepiej podawać z małymi ziemniaczkami lub ryżem, do tego proponuje sos czosnkowy i pomidorowy. Życzę smacznego!
POTRAWKA Z KURCZAKA (MA TAKI PRZEDSZKOLNY SMAK )
1 - 2 udka kurczaka lub około 30 dkg mięsa drobiowego
pęczek włoszczyzny
sól
4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
pieprz
łyżka wegety
czubata łyżka masła
2-3 łyżki mąki pszennej
łyżeczka sosu worcester (opcjonalnie)
szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki
Mięso umyć, oczyścić dokładnie, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l gorącej wody (użyć tyle wody aby mięso było zanurzone), dodać ziele angielskie, liść laurowy, vegetę i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Wrzucić włoszczyznę i gotować jeszcze z 15 minut, sprawdzać widelcem czy mięso jest miękkie, najlepsze jest takie co się praktycznie rozpada.
Gdy mięso jest dostatecznie miękkie wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry, odfiletować z kości. Pokroić na kawałeczki. Rosół zachować (warzywa z rosołu także tyle że w oddzielnym naczyniu).
W rondelku roztopić masło dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę, (jeżeli jest zbyt płynna dodać mąkę, jeżeli zbyt gęsta dodać masło) cały czas mieszając dodawać stopniowo rosół (nie powinno go być więcej niż 0,75l). Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i sosem worcester.
Dodać mięso, warzywa z rosołu i podgrzać. Zabielić śmietaną, a na koniec dodać natkę pietruszki, dużo pietruszki.
Podawać z ziemniakami z wody.
SUUUUPER KARKÓWKA!!!
- karkówka bez kości (od 1-2 kg.-zależy jaką dużą masz teflonową brytfankę),
- 1 pikantny ketchup,
- 1 majonez,
- 30 dkg. żółtego sera - do starkowania na wierzch,
- cebula (5-6 szt.).
Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść kostkami ręki by zmiękła) – posolić, popieprzyć i ułożyć w teflonowej brytfance na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso -> cebula musi być na całej powierzchni!!! Polać ketchupem, następnie majonezem (całą powierzchnię).
Podawać tylko na gorąco - z uwagi na roztopiony żółty ser! Najlepiej od razu po upieczeniu - prosto z brytfanki.
Przypominam, że wszystkie składniki (cebula, ketchup, majonez) muszą być na wszystkich kawałkach karkówki - NA CAŁEJ POWIERZCHNI!!!!
Piec ponad 1 godz.
Na 10 min. przed końcem pieczenia zetrzeć żółty ser na całą powierzchnię i zapiec.
Szaszłyki z piersi kurczaka - bardzo dobre ROBIMY JE W DOMU NIE NA GRILLU
2 piersi z kurczaka,
15-20 dkg boczku wędzonego,
2 papryki (zielona i czerwona),
3 cebule średniej wielkości,
30 dkg pieczarek,
olej,
przyprawy (do potraw z grila, gyros, vegeta, delikat do mięs i innych potraw, majeranek, zioła prowansalskie, )
Mięso kroimy w dużą kostkę, polewamy olejem i przyprawiamy (nie żałujemy przypraw - mięso musi być dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Boczek i cebulę kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykę w kwadraty, pieczarki w zależności od wielkości (zazwyczaj na pół) i solimy - ale tylko pieczarkę.
Jeśli wszystkie składniki mamy już gotowe zaczynamy nabijać je na patyczki do szaszłyków wg. kolejności :
papryka zielona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka czerwona, mięso, boczek, cebula, pieczarka, papryka. Oczywiście jeśli mamy większe patyczki możemy dołożyć składnków.
Następnie tak przygotowane szaszłyki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Możemy je odłożyć jeszcze na ok. 1h do lodówki, wtedy są jeszcze lepsze.
Składniki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, wtedy są soczyste, a nie spieczone.
Polecam, są naprawdę b. dobre. Smacznego.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIESEM MIELONYM
6 szt duużych ziemnaków
250 dag miesa mielonego (ja daje pół kilo )
ser żólty
2 cebule duze
sól, pieprz, wegeta, bazylia tymianek.
zemniaki gotjemy na pół twardo, ok 15 minut od zagtowania wody.
smazymy miesko mielone, a osobno smazymy cebule pokrojona w kostke.
ziemniaki studzimy i kroimy w palstry.
ukladamy w naczyniu żaroodpornym ALE (!) sładniki wydzielamy po połowie....
najpierw cebula
ziemniaki, mięsko, sypiemy obficie rzyprawami, na to ser zółty i i czynność powtarzamy.
pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut.
na goraca zapiekanke dajemy keczup ja daje bezposrednio na talerzu, bo Amelia keczupu nie jada
FAJNY PRZEPIS NA KOLACJĘ-------KULKI RYŻOWE
250 ryżu
kilka kosteczek ok 1/1 cm sera zółtego
1 jajo
sól, pieprz
bułka tarta
pieczerki podmażone
może byc troche mięsa mielonego.....i jakas zieleninka drobno posiekana....
wszystko porócz sera mieszamy jak na mielaki robimy kuleczki jak mielone, ale dos rodka władamy po kstce sera żółtego i smazymy......mozna obtoczyć dodatkowo w bułce tartej
SZYSZKI
Przep[is jest bardzo prosty a do kawy sa super!!!! Przypominaja mi dzieciństwo
1/2 kg krówek koniecznie ciągnących!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1/2 kostki margaryny
12-15 dag ryżu preparowanego
Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę .Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki.
Temat: Wołowina, wieprzowina, drób...
Kurczak po włosku
Do niedawna w polskiej kuchni nie do pomyślenia było łączenie gorącego mięsa z sałatą. Odkąd podróżujemy po świecie, chętnie wychodzimy poza te tradycyjne szablony.
Kupując piersi kurczaka, najczęściej robimy z nich sznycelki, udka natomiast pieczemy lub dusimy i, podobnie jak kotlety, serwujemy z ziemniakami. Lubimy też drób faszerowany i pieczony w całości, ale z tym jest trochę więcej zachodu. Ja w swoim domu od lat, zwłaszcza w ciepłe dni, przyrządzam kurczaka na sposób śródziemnomorski. Otóż wiele lat temu, będąc we Włoszech, miałam okazję spróbować tego rarytasu i tak przypadł mi do gustu, że wprowadziłam go do swojego żelaznego zestawu dań. Właściwie jest to rodzaj sałatki z upieczonego gorącego kurczaka, konserwowych pieczarek lub leśnych grzybów i dużej ilości warzyw (ich zestaw każdy może komponować według własnego gustu), polanej sosem winegret z dodatkiem estragonu i posypanej gorącymi grzaneczkami. Takiego kurczaka nawet zupełnie niedoświadczone w kuchni osoby przygotują bez trudu, zwłaszcza że podpowiadam, jak mogą sobie uprościć pracę. Ale ty już jesteś dość zaawansowana w gotowaniu, więc jeśli ci się bardzo nie spieszy, nie musisz iść na skróty, bo z łatwością sobie z tym zadaniem poradzisz!
Przygotuj:
- świeżego kurczaka ok. 1,3 kg,
- 4-5 pomidorów (mogą być czerwone i żółte),
- 2 czerwone cebule,
- niedużą białą rzodkiew,
- szklankę kukurydzy z puszki,
- 6 korniszonów,
- słoik małych marynowanych pieczarek,
- niedużą główkę sałaty lodowej,
- 6 kromek bułki wrocławskiej,
- 6-7 łyżek oliwy,
- kostki (5 dag) sklarowanego masła,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczkę estragonu,
- ćwierć łyżeczki (od kawy) cukru pudru,
- pół sporej cytryny,
- przyprawę do kurczaka (zwykła lub grillowa),
- pieprz, sól.
Będą ci też potrzebne:
- miska z pokrywką,
- duża salaterka,
- patelnia,
- brytfanna,
- kubek,
- folia do pieczenia mięsa,
- deska do krojenia,
- nóż,
- sitko,
- praska do czosnku
Poznaj kolejne kroki
1. Upiecz kurczaka
Byłoby wspaniale, gdyby udało ci się dostać kurczaka wiejskiego, bo jego mięso jest dużo smaczniejsze niż karmionego sztuczną paszą i trzymanego w zamknięciu. Ale jeśli nie masz pewnego źródła, lepiej nie ryzykuj i kup kurczaka w sklepie, w którym drób i mięso jest odpowiednio przechowywane (w oddzielnych, sprawnych lodówkach). Nie kupuj u przypadkowych sprzedawców na bazarze, bo nie możesz mieć pewności, czy mięso nie jest zakażone. Najpierw starannie umyj kurczaka pod bieżącą wodą (także wewnątrz) i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj gotową przyprawą do drobiu lub tylko solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, włóż do miski, przykryj i na 1-2 godz. wstaw do lodówki. Przez ten czas mięso "przejdzie" przyprawami i skruszeje. Potem przetrzyj kurczaka dłonią nasmarowaną oliwą, nadziej na rożen i upiecz. Jeśli nie masz rożna, możesz wsunąć drób do specjalnego foliowego rękawa, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec. Jeśli bardzo zależy ci na czasie lub chcesz uprościć sobie pracę, kup (w sprawdzonym sklepie!) już upieczonego, gotowego kurczaka z rożna.
2. Przygotuj warzywa i grzanki
Zacznij od pieczarek. Odcedź je i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Obierz cebulę i rzodkiew. Pierwszą pokrój w piórka, a drugą cienko obierz i potnij w cienkie talarki lub krótkie słupki. Pomidory zanurz na minutę w bardzo gorącej wodzie. Następnie wyjmij i, gdy trochę przestygną, ściągnij z nich skórkę, a miąższ pokrój na cząstki lub w dość grubą kostkę. Korniszony pokrój w plasterki. Na końcu rozdziel liście sałaty, zżółknięte i uszkodzone usuń, a pozostałe bardzo starannie umyj (najpierw w misce z dużą ilością wody, a potem pod bieżącą wodą) i osusz w specjalnej suszarce do sałaty lub na czystej ściereczce.
Teraz możesz przygotować grzanki. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę albo jak najdrobniej go posiekaj i zmiażdż nożem, a potem leciutko posól. Natrzyj tą "pastą" kromki bułki, pokrój je w paski lub kostkę i ładnie zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni sklarowanym maśle (powinny być chrupiące).
3. Podziel kurczaka i wykończ potrawę
Zacznij od sosu. W kubku dokładnie zmiksuj pozostałą oliwę (4-5 łyżek) z estragonem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw sos do smaku cukrem, solą, pieprzem i znów zmiksuj. Teraz z upieczonego kurczaka usuń kości i skórę, a mięso pokrój na kawałki (jeśli do stołu zasiądzie nie więcej niż 4 osoby - wystarczą ci same piersi, a udka podasz nazajutrz na obiad lub kolację). Jeżeli mięso wystygło, włóż je do brytfanny i porządnie podgrzej w piekarniku. Tymczasem dużą czystą salaterkę wyściel liśćmi sałaty. W umytej i wytartej do sucha misce wymieszaj pozostałe porwane liście sałaty z rozdrobnionymi wcześniej pieczarkami i warzywami oraz osączoną z zalewy kukurydzą. Polej te składniki sosem, lekko wymieszaj z gorącymi kawałkami kurczaka i przełóż do salaterki lub na talerze. Na wierzchu rozłóż ciepłe grzanki. Taką sałatkę będziesz mogła podać (małe porcje) jako danie przekąskowe na eleganckim przyjęciu. Świetnie nadaje się też na zwykły lunch, obiad albo kolację czy też na popołudniowe babskie spotkanie. Ale wtedy podaj do niej dobre białe wino.
Źródło: Poradnik Domowy
Temat: *PM 2009* (cz. 1)
a tak w ogóle to ile płacicie od osoby?
u nas (narazie) 170zl ,ale pewnie bedzie podwyzka do 180zl za os przy 120os doroslych (>7/10lat) i wiecej.
My za kazda osobe ponizej 120 doplacamy 1zl do ceny za talezyk.
Ile alko? 0.5 na os wodki i 2 butelki wina (biale + czerwone) na 10-20 os.
Ania cudo zaproszenia.
A tak a propos: gdzie kupujecie papiery ozdobne? Czy aukcje sa jedynym miejscem?
i podpinam liste do wyboru mojego menu (tez prosze o rady co wybrac)
Dania gorace
do wyboru 5 pozycji
• Rosół drobiowo wołowy z makaronem
• Flaki staropolskie
• Barszcz czerwony + paszteciki mięsne + pierogi z kapustą i grzybami
• Barszcz czerwony + krokiety z pieczarkami + pierogi z mięsem
• Biały barszcz + pieczona biała kiełbasa
• Żurek śląski z jajkiem i kiełbasą
• Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
• Zupa krem z borowików z gwiazdką śmietanową
• Zupa krem z brokułów z płatkami migdałowymi
• Schab po kasztelańsku
• Roladki schabowe
• Schab panierowany
• Schab pieczony z sosem kurkowym lub myśliwskim lub pieczarkowym
• Karkówka w sosie pieczeniowym
• Zrazy wołowe zawijane z boczkiem
• Boeuff strogonow
• Kotlet de volai
• Antrykot panierowany z piersi kurczaka
• Udko pieczone z kurczaka
• Udziec faszerowany z drobiu
• Skrzydełka faszerowane w miodzie
• Szaszłyk drobiowy z papryką i pieczarkami
• Paprykarz z indyka
• Łosoś z sosem ziołowym na białym winie
• Sola w sosie cytrynowym
Dodatki do drugich dan
• Ziemniaki gotowane
• Ziemniaki podsmażane
• Kulki ziemniaczane
• Frytki
• Kluski śląskie
• Ryż na ostro
• Pieczywo
• Marchewka z groszkiem
• Fasolka szparagowa
• Kapusta zasmażana
• Bigos
• Brokuły
• Pieczarki duszone
• Buraczki
• Surówka z kap. pekińskiej
• Sałata ze śmietaną
• Sałata lodowa
• Surówka z czerw. kapusty
• Surówka z ogórków kwasz.
• Surówka z porów
Zakaski zimne z ryb
Do wyboru 4 pozycje
• Pstrąg w galarecie
• Karp w galarecie
• Łosoś w galarecie
• Ryba po grecku
• Śledzie ( zestaw : w oliwie , w śmietanie , po meksykańsku )
• Łosoś wędzony z cytryną
Zakaski zimne miesa, drob i jaja
Do wyboru 6 pozycji
• Cielęcina faszerowana
• Schab po warszawsku ( z nadzieniem chrzanowym w galarecie )
• Schab w galarecie
• Moule z szynki wieprzowej ze szparagami
• Pasztet myśliwski z żurawiną
• Indyk w maladze z pomarańczami
• Mięsa pieczone (schab, schab ze śliwką, schab z morelą, karkówka , boczek )
• Wędliny (szynka , baleron , polędwica , kabanosy , salami )
• Jaja faszerowane nadzieniem pieczarkowym , szpinakowym, z kawiorem
• Kaczka faszerowana
• Koreczki serowo-szynkowe z oliwkami i papryką
• Galaretka z nóżek wieprzowych
• Befsztyk tatarski
• Deska serów
• Tymbaliki z kurczaka
Salatki i przystawki
Do wyboru 6 pozycji
• Sałatka z tuńczyka z czarnymi oliwkami i jajami przepiórczymi na sałacie lodowej
• Sałatka hawajska
• Sałatka grecka
• Sałatka Pedros
• Sałatka jarzynowa tradycyjna
• Sałatka śledziowa
• Sałatka krewetkowa
• Szwedzki półmisek (sałata , pomidory , papryka , ogórki , cebulka + sos winegret)
• PARTY MIX ( mieszanka marynowanych jarzyn i pieczarek )
• Sałatka z paluszków krabowych
• Sałatka z brzoskwini , ananasa i kiwi
• Sałatka z arbuza
• Sałatka z selera naciowego
• Sałatka pieczarkowa
• Grzybki marynowane
Ciasta i desery
Do wyboru 8 pozycji
• Tort weselny piętrowy ( waniliowy , mussowy , z bitą śmietaną )
• Lody z owocami
• Jogurtowe
• Kruche babeczki z kremem , galaretką i owocami
• Szarlotka
• Piernikowe
• Rolada ( kokosowa , śmietankowa )
• Rolada ( czekoladowa , orzechowa )
• Keks
• Sernik z rodzynkami
• Sernik z brzoskwinią
• Sękacz
• Makowiec
• Metrowiec
Dodadki
• Słone paluszki
• Orzeszki
• Owoce ( banany , kiwi , pomarańcze , winogrona , ananasy , mandarynki , brzoskwinie )
• Mieszanka czekoladowa
Napoje
( napoje zimne i gorące bez ograniczeń )
• Kawa
• Herbata
• Herbata owocowa
• Woda mineralna gazowana
• Woda mineralna niegazowana
• Soki owocowe : pomarańczowy , jabłkowy , czarna porzeczka
• Napoje gazowane : coca cola , fanta , sprite
Gratis
Kurczęta pieczone a la bażanty
Stół wiejski : szynka wieprzowa z nogą po staropolsku , kiełbasa wiejska , salceson czarny , salceson ozorkowy , salceson włoski , kaszanka , smalec ze skwarkami , pieczywo , ogórki kwaszone , chrzan , ćwikła
LUB
Stół rybny : ryba faszerowana ( szczupak albo sandacz lub sum ) sos koperkowy , pieczywo , masło
Temat: Menu weselne i poprawinowe.
MENU Z DWORKU KRAKOWSKIEGO
Menu weselne w cenie 145 zĂ ‚otych na osobć(tm) na 2008 rok obejmuje :
- lampkć(tm) wina musujć...cego na powitanie oraz chlebek weselny,
- uroczysty obiad z deserem,
- trzy posiĂ ‚ki gorć...ce do wyboru,
- napoje zimne wg zestawienia,
- kawa, herbata , woda mineralna â€" bez ograniczeĂ ",
- zimny bufet,
- owoce na paterach,
- apartament dla nowoĂ ÂĄeĂ "cĂÂłw GRATIS + Ă ›niadanie,
(w noc wesela do godziny 16:00 nastć(tm)pnego dnia .
W przypadku rezerwacji poprawin apartament do poniedziaĂ ‚ku )
PoniĂ ÂĄej podajemy przykĂ ‚ady najbardziej popularnych daĂ " podawanych podczas weselnej uczty.
â(tm)ÂĄ Na powitanie MĂ ‚odej Pary â€" Wino musujć...ce i chleb weselny
â(tm)¥ Zupy (do wyboru 1)
- RosĂ³à ‚ domowy z makaronem
- Bulion z kluseczkami
- Krem pomidorowy z makaronem
- Krem z brokuĂ ‚ z pĂ ‚atkami migdaĂ ‚ĂÂłw
- Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
- KoĂ ‚duny litewskie w rosole *
- Zupa borowikowa w chlebowej czarce **
â(tm)ÂĄ Dania gĂ ‚ĂÂłwne na obiad weselny (do wyboru 1)
- Schab w sosie wĂ ‚asnym
- Schab ze Ă ›liwkć... lub morelć... w sosie wĂ ‚asnym
- Schab w sosie wĂ ‚asnym + PĂ³à ‚misek z trzema rodzajami mić(tm)s( 1 rodzaj 40 %)**
- PĂ³à ‚misek z trzema rodzajami mić(tm)s
(przykĂ ‚adowo: rolada z indyka, schab, karczek / 3 rodzaje suma 200% )* zapiekane ziemniaki, surĂÂłwki
- Cielć(tm)cina faszerowana w sosie z leĂ ›nych grzybĂÂłw **
- Tradycyjny schabowy
- Schab panierowany, zawijany z szynkć... i serem
- De Volaille z kurczaka
- PieczeĂ " wieprzowa
- Roladki cielć(tm)ce z szaĂ ‚wić...**
- Polć(tm)dwica w borowikach ***
â(tm)¥ Na deser: (do wyboru 1)
- Lody ze Ă ›wieĂ ÂĄymi owocami
- KremĂÂłwka
- NaleĂ ›niki z owocami lub orzechami *
- Szarlotka na ciepĂ ‚o w sosie waniliowym i gaĂ ‚kć... lodĂÂłw*
- Czekoladowy puchar lodowy z adwokatem *
- "Pijana" gruszka w czerwonym winie**
â(tm)ÂĄ Dania gorć...ce podczas weselnej uczty (2 do wyboru):
- Kotlet po â€ÂźHawajskuâ€Âť + dodatki
- Filet z kurczaka faszerowany w bekonie + dodatki frytki + saĂ ‚aty
- Karczek w sosie wĂ ‚asnym na grzance (z barszczem czerwonym lub dodatki) bukiet warzyw
-PieczeĂ " woĂ ‚owa + dodatki
- Gulasz z kluskami Ă ›lć...skimi
- Ryby + dodatki ***
- Zraz zawijany + dodatki *
- Roladki z indyka z kluseczkami i warzywami
- SzaszĂ ‚yk i risotto z warzywami
- Ragout cielć(tm)cy z borowikami **
- Kurczak orientalny z warzywami oraz ryĂ ÂĄem
- Stek drobiowy po grecku z ryĂ ÂĄem
-Karczek w sosie borowikowym + dodatki **
- Bufet grillowy (karczek, udka z kurczaka, szaszĂ ‚yk, ryba pieczona w folii z koperkiem, boczek ) podawany z pieczonymi ziemniakami, saĂ ‚atkami sosami i marynatami.****
â(tm)ÂĄ Dania gorć...ce podczas weselnej uczty (1 do wyboru / lub 2****):
- Boeuf Strogonow
- Bogracz
- Gulasz po burgundzku
- Paprykarz wieprzowy
- Barszczyk czerwony ( do wyboru: krokiet, pasztecik lub uszka)
- Ă "urek z jajkiem i kieĂ ‚basć...
- Bigos staropolski
- Udko pieczone + dodatki
Dodatki do gorć...cych daĂ " do wyboru :
ziemniaki z wody, puree lub zapiekane, dufinki, frytki, ryĂ ÂĄ lub kasza
oraz
saĂ ‚aty, surĂÂłwki lub bukiet warzyw gotowanych
â(tm)¥ Bufet zimny:
- Ă Âąledzie 2 rodzaje:
(np. w Ă ›mietanie , w oleju, po kapitaĂ "sku, po kaszubsku, po rybacku)
- SaĂ ‚atki 3 rodzaje
(np. jarzynowa, z kurczaka, grecka*, pieczarkowa, ryĂ ÂĄowa, hawajska , itd.)
- PĂ³à ‚misek â€Âźkrakowskiâ€Âť- mić(tm)sa pieczone (3 rodzaje),kieĂ ‚basa krakowska, szynka, polć(tm)dwica, boczek, kabanos, kieĂ ‚basa wiejska??
- Sos czosnkowy, sos tatarski.
- Galareta wieprzowa lub drobiowa
- Jaja faszerowane oraz Jaja w szynce
- Marynaty : ogĂÂłrki, grzybki, papryka
- Pieczywo , masĂ ‚o???
-Ă ÂąledĂ Âş po japoĂ "sku * (serwowany przez kelnera)
â(tm)¥ Napoje:
- Kawa i herbata (bez ograniczeĂ ")
- Woda mineralna (bez ograniczeĂ ")
- Cola, tonic 2x 0,33 l
- Soki owocowe 0,5l
â(tm)¥ W cenie menu obejmuje:
- Patery owocĂÂłw na stoĂ ‚y
- Dekoracja stoĂ ‚u (kwiaty, Ă ›wieczki)
- Wynajem sali na czas imprezy z obsĂ ‚ugć...
â(tm)¥ Dodatkowo (opcja) na 1 os:
â€Â˘ Napoje bez ograniczeĂ " (+ od 3zĂ ‚ do 5zĂ ‚)
â€Â˘ WybĂÂłr ciast weselnych â€" patery na stoĂ ‚y (+10zĂ ‚)
â€Â˘ WybĂÂłr ciast weselnych â€" stĂ³à ‚ szwedzki (+5zĂ ‚)
â€Â˘ Ciasta na wynos ( 10zĂ ‚ / 15zĂ ‚)
â€Â˘ Przystawki
Rolada krakowska (3zĂ ‚)
Ă osoĂ › marynowany na saĂ ‚acie (5zĂ ‚)
Indyk w maladze (3zĂ ‚)
Cielć(tm)cina w sosie kaparowym(7zĂ ‚)
Schab faszerowany na zimno z sosem tatarskim (3zĂ ‚)
Ă ÂąledĂ Âş po japoĂ "sku (3zĂ ‚)
â€Â˘ Do obiadu lampka wina (3zĂ ‚)
â€Â˘ Tort weselny (od 3zĂ ‚ do 5zĂ ‚)
â€Â˘ 4 gorć...ce danie (10zĂ ‚)
Pozycje oznaczone gwiazdkami podlegajć... dopĂ ‚acie do ceny podstawowej:
â€Â˘ *- 3 zĂ ‚;
â€Â˘ ** - 5 zĂ ‚,
â€Â˘ *** -7 zĂ ‚,
â€Â˘ ****- 10 zĂ ‚,
Strona 2 z 2 • Wyszukiwarka znalazła 71 wypowiedzi • 1, 2