Wyświetlono wypowiedzi wyszukane dla słów: farsz do burritos
Temat: Burritos
Ja robię burritos odrobinę inaczej - tortillę napełniam farszem z mięsa, czosnku (dużo ), cebluki, czerwonej fasoli (koniecznie!) i jakiegoś ostrego sosu i dopełniam surówką z kapusty pekińskiej z cebulką i ogórkiem kiszonym z sosem czosnkowym.
Zawinięte wszystko razem smakuje świetnie
Temat: Pogaduchy...
To może ja dorzucę swoje 2 zdania ... - dziś poczyniłam całą górę burritos i wymyśliłam sobie ,że przybiorą one następującą postać :
- tortilla ,a zawinięte w nią liść sałaty , grillowana i posiekana pierś z kurczaka marynowana w oliwie z czosnkiem i z sokiem z cytryny, pokrojone pomidorki, ogórek, czerwona cebula , z zaznaczeniem iż "farsz" polałam sosem z papryczek jalpaneo . ... Przemysłowa ilość burritos zniknęła w trybie natychmiastowym ...na samym końcu jako utrudzona i osamotniona w kuchni "żywicielka" postanowiłam sama skosztować owocu swojej pracy . Jednak przez zbyt długi kontakt węchowo-wzrokowy z potrawą nie smakowało mi to już tak jak wszystkim... Czy wy też doświadczacie czegoś podobnego ..?
Pozdrawiam gorąco
Temat: Burrito wegetariańskie
Składniki:
tortille - ja kupuję Delecty (te wraps)
pół szklanki pikantnej salsy pomidorowej Delecta
3 łyżki tabasco (można nie dodawać żeby było łagodniejsze)
2 pomidory
papryka czerwona
100g świeżego szpinaku
30dag sera żółtego - wedle gustu - byleby się ładnie rozpuścił
Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, doprawić tabasco. Szpinak posiekać ale nie za drobno (ja używam świeżych liści - nie wiem jakby to smakowało z mrożonym).
Tortille przygotowuję tak jak napisali na opakowaniu. Nakładam farsz na tortille, które wcześniej smaruję salsą. Sypię startym serem i zawijam.
Temat: szybkie i tanie gotowanie
najlepsze są meksykańskie "burritos" - chyba tak się pisze. do normalnego ciasta nalesnikowego nalezy dodać posiekany szczypior lub natke pietruszki i paprykę ostra w proszku, ciasto musi mieć wyrazisty smak.
Farsz: na patelni podsmazyc (na smalcu!!!) cebulkę, boczek wedzony i mięso mielone. dodac liść laurowy, ziele angielskie, wegetę i ostra paprykę. naleśniki zwinąć w rulonik, podawać z surówką z białek kapusty soute (biała kapusta drobno pocieta, cebulka drobniutko, sporo posiekanej pietruszki - posolić, posłodzić - po 15 minutach lekko odcisnąć, dodac pieprz mielony).
Sos - kefir naturalny, papryka czerwona drobno posiekana, proszkowana paryka ostra, sół, cukier do smaku. Sosem polewamy sałatkę i naleśnika.
PYCHA!
natępnym razem naleśniki po chłopsku z sosem grzybowym
Temat: Gotowanie na zawołanie
Ja polecam burrito z kurczaka. Robi się dość szybko i jest sycące. Naleśniki można zrobić samodzielnie lub kupić. Ja kupuję choć nie ukrywam, że są dość drogie.
Składniki:
- pierś z kurczaka (w zależności od ilości osób- ja dla dwóch na 2 dni daję sporą podwójną)
- kukurydza w puszce
- fasola w puszce
- naleśniki do tortilli
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- sos salsa (można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie w domu z pomidorów, papryki, cebuli ew. koncentratu i przypraw- niestety nie dam przepisu bo robię na smak)
- przyprawa do kuchni meksykańskiej
- papryka słodka i ostra + chilli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka smażymy na oleju z czosnkiem, łyżeczką chilli, ok. 2 łyżeczkami przyprawy do kuchni meksykańskiej. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz paprykę słodką. Ja daję sporo ale to zależy od smaku. W trakcie smażenia próbuję mięso i ew. dodaję to, czego mi brakuje. Jeśli ktoś lubi pikantne to polecam dodanie papryki ostrej, ale nie przesadzajcie . Sól, pieprz do smaku.
Do sporego rondelka wrzucamy gotowego kurczaka i dodajemy sos, kukurydzę i fasolkę. Całość gotujemy na małym ogniu mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdy farsz jest gotowy wkładamy go do naleśnika, zawijamy i podgrzewamy w opiekaczu, mikrofali lub na patelni (pod przykryciem) uważając aby naleśnik był ciepły ale nie stwardniał.
Po podgrzaniu naleśników można je polać resztą sosu salsa i posypać serem żółtym. Podawać można samo lub z sałatką. Najlepiej z czerwonej kapusty.
Smacznego!
Temat: Wasze przepisy na dobrą szame
Siemano uznałem że może to byc ciekawy temat , mianowicie chciałbym abyscie podzielili sie z reszta swoimi przepisami na jakieś dobre i ciekawe potrawy Bo np. ja bardzo lubie wszamać sobie coś dobrego i niecodziennego no to ja zaczne i podam swoj przepis (raczej juz znany wielu ale nadal nie popularny) na burrito ... No wiec placki sie robi z mąki i wody w proporcjach "na oko" i sie "smaży" na SUCHEJ patelni. Farsz - Mielone miecho wieprzowe plus jogurcik naturalny plus dużo chilli,curry i warzywek wszelakiego rodzaju , potem sie to gotuje w garnku , kladzie na placka i zawija baaaaaardzo polecam tę potrawe bo jest smaczna i prosta
Temat: Jaki papu lubia fani Lady?
spaghetti, schabowe, mielone, kurczak, indyk ze sliwkami, rosol, leczo, omlety rozne, salatka z tunczyka, z makrela, pasta jajeczna, ryz z warzywami i piersia kurczaka, zeberka z warzywami, burritos po meksykansku, nalesniki z serem dzemem, salatka wwarzywna, z ryzem i kurczakiem, , lodeczki z papryki nadziewane farszem z maki kukurydzianej i szynki, jajka faszerowane, - to gotowalem i bylo smaczne mozliwe ze cos pominalem
Co lubie, to samo + golonka, jakies miecho... ogolnie miecho chociaz dobre warzywa tez smaczą. Wszystko lubie.
Temat: Jaka kuchnia najlepsza?
mi ostatnio strasznie smakują dania z kuchni meksykańskiej. Tak sobie własnie przeglądam przepisy i niestety wszystkie są bardzo pracochłonne
Do tego by zrobić same placki do tortilly czy burritos trzeba sporo czasu...
Ale gdyby ktoś miał ochote to zapraszam TU - kuchnia meksykanska
Straw, dla zapracowanych (lub nieco leniwych jak ja )są gotowe placki tortilli. Dziś sama z nich skorzystałam i są naprawdę dobre. Przygotowanie farszu do tortili i pozostałych składników zajęło mi godzinę czasu, więc jak na dzień wolny ok.
Temat: Do jakiego lokalu w Chrzanowie, Trzebini i Libiążu? -oceńcie
W Spiżarni jadłam ostatnio burrito. Jeśli chodzi o wielkość porcji i cenę pobija to podawane w Cafe Klimaty( 2 sztuki za 12 zł, plus sos i sałatki, w Cafe jedna sztuka z sosem i sałatkami - 9 zł). Spiżarniane jest naleśnikową, spolszczoną wersją meksykańskiego . Pod tym względem Cafe wygrywa. Jednak obydwa choć różniące się smakiem były bardzo dobre, ale i tak najlepsze robię z moją mamą . Wtedy mam pewność, że jest w tortilli odpowiednia ilość mąki kukurydzianej, a w farszu i fasola czerwona i kukurydza . W Spiżarni plusem jest możliwość doboru sałatek i sosów do dania według upodobania. Atmosfera przyjemna zarówno w jednym jak i drugim lokalu.
Co do zakazu palenia, według mnie powinien być w każdym lokalu, dym papierosowy dla niepalących jest wyjątkowo uciążliwy .
Temat: Najlepsze naleśniki
Burrito (a. burito) - potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj naleśnika (tortilla) z mąki pszennej (w odróżnieniu od tacos, którego tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej) z farszem mięsno-warzywnym, podawanego z pikantnym sosem (salsa).
Temat: Nalesniki
reni123, mozesz podac tak chociaz orientacyjne skladniki na jakis dobry farsz miesny?
Ja mam ochote na cos a la burrito czyli z miesem mielonym...
Temat: Coś na ostro, coś meksykańskiego
przepis na taco z kfc raczej nieosigalny, podobnie jak na skrzydelka (choc mam przepis na "podrobke" skrzydelek, nawet calkiem dobre )..
Jesli juz jestem przy glosie to dorzuce cos do taco's...
MIESZANKA PRZYPRAWOWA DO TACO
4 lyzki przyprawy chili (1 lyzka)
2 2/3 lyzki sproszkowanej cebuli (2 lyzeczki)
1 1/3 lyzki mielonego kminu (nie kminku) (1 lyzeczka)
1 1/3 granulowanego czosnku (1 lyzeczka)
1 1/3 lyzki sproszkowanej czerwonej papryki (1 lyzeczka)
1 1/3 lyzki oregano (1 lyzeczka)
1 1/3 lyzki soli (1 lyzeczka)
2 lyzeczki cukru (1/2 lzyeczki)
Wymieszac dokladnie wszystkie skladniki. Przechowywac szczelnie zamkniete.
Uzywac 3,5 lyzki mieszanki na 0,5 kg mielonego miesa. Mieso podsmazyc, az bedzie lekko zrumienione, dodac mieszanke, 1 szkl. wody i dusic ok. 15 min., az woda wyparuje.
W nawiasach ilosc potrzebna do zrobienia 1 porcji.
TACO DIP
1 szkl. gestej kwasnej smietany
1,5 lyzki mieszanki przyprawowej (przepis wyzej)
1 szkl. startego sera cheddar
1 pomidor pokrojony w kostkek
1/2 duzej cebuli pokrojonej w kostke
1/4 glowki salaty lodowej,posiekanej
Dokladnie wymieszac smietane z przyprawami, dodac reszte skladnikow i wymieszac. Schlodzic (kilka godzin) przed podaniem. Podawac z tortilla chips (lub podpieczonymi w piekarniku, pokrojonymi w osemki tortillas).
TACO
0,5 kg mielonej chudej wołowiny, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 pokrojona cebula, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 pomidory, salata, starty zolty ser cheddar, sos enchiladas
Na oleju podsmazamy mieso z cebula i papryka, po usmazeniu odlewamy ewentualnie nadmiar tluszczu, dodajemy sos Worcestershire, pieprz cayenne, doprawiamy sola i wszystko mieszamy.
Do każdej cieplej tortilli nakładamy nadzienie z mięsa oraz pokrojone w kostkę pomidory, liść sałaty, łyżeczka sosu enchiladas (przepis w poscie wyzej) i drobno utarty ser cheddar.
Na koniec jeszcze jedna wersja burrito
BURRITO Z KURCZAKIEM I SOSEM SALSA
Salsa: 2-3 pomidory pokrojone na malutkie kawalki, 1 srednia cebule drobno posiekana, poszatkowana duza garsc swiezej kolendry (musi byc kolendra, nic innego jej nie zastapi), 1 lyzka octu winnego, 1/2 lyzeczki cukru, 1/2 lyzeczki soli, 1/4 lyzeczki pieprzu, 1/2 lub 1 posiekana papryczka chilli (jesli ktos lubi ostre)
Wszystko wymieszac, zostawic w chlodnym miejscu na pare godzin.
Farsz do tortilli: 1 usmazony lub zgrillowany filet z piersi kurczaka, 1 czerwona papryka pokrojona w paski, 1 awokado pokrojona wzdluz na cienkie kawalki, mala glowka salaty poszatkowana na cienkie paski, 10 dag startego zoltego sera
Na cieplych tortillach ukladac paski fileta, papryke, salate, ser, avocado, dodac 2 lyzki kwasnej smietany i 2 lyzki salsa i zwijac tak, jak nalesnik z miesem.
Temat: A co jeść na imprezach?
na imprezy polecam: BURITOS!
SKŁADNIKI :D :D
Farsz:
1 pierś z kurczaka
2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej)
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
20-30 dkg sera żółtego
1 papryczka chili lub przyprawa chili
przyprawa papryka na ostro
szczypior
pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu
oliwa
Ciasto:
mąka, woda, oliwa
========A ROBI SIE TO TAK=============
Farsz robimy tak:
1. Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć).
2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu.
3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki.
4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy.
5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy.
6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili (chyba ze nie lubicie na ostro-to mniej), papryką na ostro, pieprzem, itp. i wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Ciasto (prosto i przyjemnie):
1. Ugniatamy ciasto z mąki i wody (proporcje wg uznania, zależy ile jest osób) z dodatkiem odrobiny oliwy. Ciasto musi być sprężyste, miękkie.
2. Jeśli się klei, dosypujemy mąki.
3. Rozwałkowujemy kawałeczki ciasta na cienki, okrągły placek.
4. Taki placek pieczemy chwilę na małym ogniu na suchej patelni, przewracamy na drugą stronę.
Najlepiej odstawić ciasto na ok. 20 min. i dopiero potem wałkować.
FINISH:
Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem. Można jeszcze posypać serem i zapiec 3-5 min. w piekarniku - ale to wersja dla cierpliwych (polecam jednak patelnie bo z piekarnika czasami oplatki wychodza :? ).
Można jeść także z ryżem lub z ziemniakami, ale nie będzie to już tak oryginalne. Ta proporcja starcza na 5-6 osób.
p.s.
Ja robie jeszcze z poledwicy wieprzowej (przetestuje jeszcze wołowine) i wychodzi rownie pyszne.Dodatkowo na farsz wylozony na placku mozna polozyc troche skrojonej salaty lodowej i kawalek pomidora - tak zawiniete Burritos smakowalo rewelacyjnie. Nawet bardziej niz Burritos z restauracji
SMACZNEGO!
Temat: Burritos
Przepis na "osiołki", dla miłośników pikanterii Osobiście jadłem robione na naleśnikach, ale równie dobrze (a nawet lepiej) pasuje na tortilli.
Co prawda nie jest to własny wynalazek, ale znaleziny dawno temu w necie - i sprawdzony!
Smacznego
Składniki:
Farsz:
1 pierś z kurczaka
2 puszki czerwonej fasoli (można dodać jeszcze 1 puszkę, bedzie więcej)
1 puszka pomidorów
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
20-30 dkg sera żółtego
1 papryczka chili lub przyprawa chili
przyprawa papryka na ostro
szczypior
pieprz, sól, bazylia, oregano, pół łyżeczki cynamonu
oliwa
Wykonanie:
Farsz:
1. Kurczaka pokrojonego w kostkę przyprawiamy na ostro i zostawiamy na parę godzin (taki jest najlepszy, ale można odrazu smażyć).
2. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na dużym ogniu.
3. Przekładamy do naczynia i smażymy pokrojony w kostkę czosnek i cebulę skrojoną w krążki.
4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy.
5. Dodajemy pomidory i dalej smażymy.
6. Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do naczynia z kurczakiem, doprawiamy DUZĄ ILOŚCIĄ papryki chili, papryką na ostro, pieprzem, itp. i wszystko dusimy ok. 10 min. Na koniec, przed podaniem wrzucamy bazylię, posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Na gotowy placek sypiemy starty ser (dużo sera), farsz, składamy w pół lub zawijamy i zjadamy albo polewamy sosem salsa - jeśli akurat mamy, śmietaną czy kechupem. Można jeszcze posypać serem i zapiec 3-5 min. w piekarniku - ale to wersja dla cierpliwych.
Można jeść także z ryżem lub z ziemniakami, ale nie będzie to już tak oryginalne. Ta proporcja starcza na 5-6 osób. Można przyrządzać także z innym mięsem. Polecam!
Temat: burrito
Jeszcze tego nie czyniłam, ale mam ochote
Wynalazłam kilka przepisów i nie wiem za który sie zabrać
Burritos
Paczka miesa mielonego (ok 1/2/ kg)
Dwie puszki fasoli (jedna czarnej, druga czerwonej)
1 duza cebula (pokroic w kostki)
Paczka startego sera sharp cheddar
Przyprawy meksykanskie
Oliwa
Mieso podsmazyc na oliwie z przyprawami i cebula, dodac odsaczona fasole. Dusic az fasola bedzie dobra (skorki fasoli bede miekkie).
Zawijac to w wieksze placki tortilli, dodajac ser. Ja to zawijam nie tak jak na ponizszyc zdjeciach, tylko zwijam jak "koperte" a zawiniete tortille podmazam jeszcze chwilke na oleju klade strone koncowek tortilli na olej zeby sie skleilo i nie wysypywalo ze srodka.
Fajitas
2 piersi z kurczaka (pokroic w male paseczki)
1 cebula (3/4 pokroic w paski, 1/4 cebuli pokroic w kostke)
1-2 czerwone papryki (pokroic w paski)
1 pomidor (pokroic w kostke)
Ser starty na duzej tarce (miksowany mekanski, mocarella lub inny)
Oliwa
Przyprawy (ja kupuje mix do fajitas, ale moze byc chili, pieprz, sol...)
Pokrojone piersi podsmazyc z pokrojona w paski cebula , papryka (papryke dodaje pod koniec, zeby byla pol-twarda, ale jak kto lubi) i przyprawami.
Zawijac to w placki tortille, dodajac sera i pomidora + poszatkowana surowa cebule. Sposob wykonczenia jak w przepisie powyzej (koperta, na oliwie zeby sie nie rozlatywalo).
Czasem dla urozmaicenia dodaje pieczarki.
Burrito
Ciasto robi sie tak samo jak zwyczajne nalesniki, moze byc z maki pszennej albo kukurydzianej (wtedy nazywa sie tortilla).
Farsz:
najczesciej miesny, miesno-warzywny lub warzywny w zaleznosci od upodoban i pomyslowosci kucharza.
Oto przykladowe sugestje:
1. Farsz z kurczakiem:
kawalek posiekanego kurczaka obsmazyc w niewielkiej ilosci oleju, dodac drobno pokrojona cebulke, pomidora, papryke, przyprawy do smaku: sol, pieprz, nie zapomniec o czyms na ostro - malej ostrej papryce lub kropli czegos tam w stylu Tabasco lub innego ostrego sosu.
2. Farsz z wolowiny:
Kawalek steka wieprzowego pocietego na waskie pasma obsmazyc,kiedy nieco przestygnie wymieszac z pocietym w male kawalki avocado i pietruszka (sporo pietruszki!), wymieszac ze smietana lub jogurtem, przyprawic.
3. FArsz miesny:
Wolowine lub jakas kielbaske podsmazyc, dodac cebule, pieczarki, pomidora, papryke, czosnek,przyprawic.Mozna dodac kielki pszenicy albo inne latorosle (np z nasionami slonecznika jest b.oryginalne).
4. Farsz wegetarianski:
Pomidor, cebula, czosnek, pieczarki, wszystko jak wyzej. Ewentualnie dodac toufu ("zastepstwo" mieska dla wegetarian), ktore mozna podsmazyc z wwym.Zamiast toufu mozna dodac do warzyw (przestyglych nieco) ser feta (sera feta oczywista, nie podsmazac).
Placki przygotowane wczesniej (mozna nawet dzien wczesniej - nic sie nie stanie jesli przechowamy w lodowce przykryte folia) podgrzewamy w piekarniku i smarujemy farszem.
Nalezy pamietac o jednym: aby farsz byl pikantny bo w tym caly urok potrawy. Polecam dodanie pikantnej "salsy". Potrawa ma byc "ogniem w gebie"... Do popicia nic innego oprocz wody zwyklej lub mineralnej (zimnej), ktora najlepiej idzie w parze z pikantnymi potrawami. Ewentualnie piwo dla piwoszy.
Buritos idzie w parze z Meksykiem, wiec mozna sobie na po-posilkowa sjeste pozyczyc jakis film na temat, np. "Rio Bravo"... Ot i cale buritos!
Smacznego!
----------------------------------------------------------------------------------
Burrito z fasola to jest "poor men burrito". Burrito, aby nie bylo oszukane, ani tybetanskowegetarianskie musi byc z miesem. Placek, bo to nie jest nalesnik, powinnien byc z maki, a nie z kukurydzy.
1) Mieso wolowe, albo wolowowieprzowe, grubo zmielone i dobrze wysmazone na suchej patelni, tak aby sie wypieklo na kluseczki.
2) Ostry ser starty na drobne wiory.
3) Drobniutko posiekana cebula.
4) Mozna dodac drobno posiekanego pomidora.
Wszystko klasc na goracy placek, podlac jakims ostrym zielonym lub czerwonym meksykanskim sosem (salsa), a jak ktos nie lubi to ostrym ketchupem...
Nie podaje ilosci skladnikow, bo nie umie przeliaczc z funtow na deka.
Temat: Co kucharzycie?
Dzisiaj robilem burrito
Przepis na ok. 12 placków tortilla:
500g mąki pszennej (or pół na pół pszenna/kukurydziana - przy kukurydzianej placki sie lamia bardziej :p)
1/4l letniej wody
3-4 lyzki oliwy z oliwek/oleju/smalcu/masla
2-3 lyzki soli
Ciacho powinno sie nie lepic za mocno. Idealne bedzie wtedy, kiedy sie nie bedzie kleic do blatu przy walkowaniu. Bo wiadomo - jak sie klei, to trzeba posypac maka z jednej i drugiej strony, ciacho sie robi bardziej suche, placki sa bardziej lamliwe. Ciasto powinno byc prawie ze przezroczyste po rozwalkowaniu. Dla uzyskania ladnego kulistego ksztaltu powinno sie uzyc talerza Chociaz nie powiem, mi prawie juz wychodza okragle
Przepis na farsz:
50-60dag wołowinki mielonej (Wołowina ligocka czy jakos tak, taka dzisiaj dostalem)
1-2 puszki czerwonej fasoli (kto ile lubi)
1-2 puszki kukurydzy
Mielona kolendra
Mielony kmineczek
Cynamon
Oregano
Bazylia
Pieprz Cayenne (tzw. chilli ;d)
Pieprz
Sól
Przyprawa meksykańska
To wszystko mozna kupic w delikatesach słowiańskich, czy jak one ta maja, te kolo zielonego rynku.
2 cebule srednie (dla milego efektu moze byc jedna biala jedna czerwona)
szczypiorek
2 puszki pomidorow
opcjonalnie x łyżek koncentratu pomidorowego w celu zageszczenia (ja dzisiaj nie dalem przez co wyszlo troszke ble)
opcjonalnie serek
Procedura nastepujaca:
1. Na patelni smazymy cebuke i wolowinke. Jakies 10 minut na sredniomalym ogniu, zeby sie nie przypalilo miesko.
2. Do garneczka wlewamy ze 2-3 lyzki oleju/oliwy. Przerzucamy tam mieso wraz z cebula i dodajemy pomidory z puszki. Macie dwie drogi, zaleznie co checie uzyskac:
a) wlewamy razem z sokiem - musimy to zagescic za pomoca koncentratu.
b) wlewamy tylko czesc soku - mniej koncentratu i nie przesiaka tak mocno placek.
3. Na malutkim ogniu dusimy to ze 20 minut, po drodze wsypujac przyprawy. I tak:
Lyzeczka cynamonu
Po dwie lyzki kolendry, kminku.
3-4 lyzki bazylii i oregano
I zaleznie od preferencji pieprzu cayenne i przyprawy meksykanskiej. Osobiscie wrzucilem po pol torebki
Tak po 10 minutach duszenia wrzucamy odsaczona kukurydze i fasolke. Pod sam koniec wkrajamy szczypiorek.
Wykończenie:
Brawo, zrobiliscie farsz. I teraz mozna albo:
a) Wrzucic to na tortile i zawinac.
b) zapiec z serkiem
Jezeli chcemy zapiec z serkiem to na farsz sypiemy troszke sera, zawijamy (rulonik tylko, nie kopertka) sypiemy na miejscu laczenia troche sera zeby sie trzymalo. Wrzucamy do piekarnika 180*C na jakies 8-10 minut (termoobieg). I gotowe.
Calosc z piekarnikiem polega na tym, ze jezeli farsz jest 'za mokry' to wam sie rozwali, bo placek sie przyklei do blachy. Mi sie tak dzisiaj zrobilo i powiem, ze bylem bardzo wkur..zony. Jednak patent z folia aluminiowa pod spodem powinien pomoc.
Enjoy
Mi osobiscie smakowalo, mojej rodzinie tez. I jest tego strasznie duzo.
Wołowina - 20zł
Placki - 5zł i godzinka roboty
Odgłos burrito przechodzącego przez jelita - bezcenne.
Temat: Coś na ostro, coś meksykańskiego
kolejne meksykanskie wariacje...
FAJITAS
- marynata: 1/2 szkl. soku pomaranczowego, 1/4 szkl. oliwki, 2 lyzki octu balsamicznego, 2 lyzki soku z cytryny, 1-2 zabki czosnku (posiekanego), 2 lyzeczki mieszanki do fajitas (przepis nizej)
- sucha mieszanka do fajitas: 4 lyzki soli, 1 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu, 1 1/3 lyzeczki przyprawy chili, 3/4 lyzeczki czosnku granulowanego, 3/4 lyzeczki cuminu
- 500g wolowiny lub filetow z kurczaka, 1 czerwona i 1 zielona papryka , pokrojone w paseczki, 1 cebula pokrojona w plasterki
- cieple tortille, starty zolty ser, pomidory
Skladniki suchej mieszanki wymieszac, przechowywac w zamknietym pojemniku.
Skladniki marynaty wymieszac, wlozyc do niej pokrojone w male kawalki mieso i marynowac przez noc (kurczaka wystarczy marynowac do 2 godz.). Wyjac z marynaty i szybko przyrumienic na patelni. Na osobnej patelni mocno zrumienic papryke i cebule.
Podawac z cieplymi tortillami, dodac np. pokrojone pomidory, posypac startym zoltym serem...
BURRITO
500 g mielonego mięsa, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 czerwone papryki, puszka czerwonej fasoli, 2 plasterki ananasa, 1 pomidor bez skórki, sól, pieprz, ostra papryka, tabasco
paczka gotowych tortilli
sos: mały serek tosca, jogurt naturalny, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju.
Mięso podsmażyć na oleju, dodać sól, pieprz, ostrą paprykę, fasolę z puszki (bez zalewy) i uduszoną paprykę z cebulą i czosnkiem.
Dodać ananasa pokrojonego w drobną kosteczkę i tak samo pokrojonego pomidora. Dusić przez chwilę. Dodać kilka kropli tabasco. Zagęścić ciemną zasmażką.
Tortille rozgrzać na suchej patelni. Nałożyć nadzienie, zawinąć. Mozna jeszcze wlozyc je do piekarnika na ok. 15 min. (180 st.)
Serek wymieszać z jogurtem, czosnkiem i przyprawami i polać tortille.
ENCHILLADAS
sos: 1 średnią cebulę (pokrojoną w kostkę), 2 posiekane ząbki czosnku, 1 zieloną paprykę (pokrojoną w kostkę), 1/4 szkl. oleju, 1 szkl. pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę), 1 szkl. wody, 1/2 szkl. przecieru pomid., 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżeczka octu winnego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki brązowego cukru.
- ok. 500 dag mielonej wolowiny, 1 posiekany zabek czosnku, 1 posiekana drobno cebula, łyżeczką soli, łyżeczka papryki, łyżeczka pieprzu i 2 łyżeczkii papryki chili
tortille (5-6 sztuk), smietana, starty zolty ser
sos: na oleju podsmażamy do miękkości cebulę, czosnek i zieloną paprykę, dodajemy pomidory, wodę i przecier pomid. Gotujemy 3 min. na małym ogniu i dodajemy resztę składników. Całość gotujemy jeszcze ok. 15 min. na małym ogniu.
farsz: wołowinę smażymy na oleju, w połowie smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Całość smażymy do miękkości. Odlewamy nadmiar tłuszczu i przyprawiamy: łyżeczką soli, łyżeczką papryki, łyżeczką pieprzu i 2 łyżeczkami papryki chili.
Farsz nakladamy do tortilli, polewamy 2 łyżkami śmietany i zwijamy. Układamy w żaroodpornym naczyniu tak by się nie rozwijały. Całość zalewamy sosem, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 20 min. w 180 st.
QUESADILLAS Z KURCZAKIEM I PIKANTYM SOSEM MAJONEZOWYM
sos: 4 lyzki majonezu, 2 lyzki posiekanej ostrej papryczki konserwowej jalapeño lub swiezej, 2 lyzki marynaty z papryczek lub ogorkow konserwowych, szczypta cukru, 1/2 lyzeczki sproszkowanej papryki, 1/2 lyzeczki cuminu, szczypta cayenne, zabek posiekanego czosnku, szczypta soli
2 filety z kurczaka, 100g startego zoltego sera, 4 wieksze tortille
sos: wszystkie skladniki wymieszac w miseczce i odstawic na kilka godzin
Przyprawione filety (sola, pieprze, cuminem, papryka) usmazyc na oleju i pokroic w cieniutkie paseczki.
Spora patelnie, taka aby zmiescila sie na niej tortilla, lekko rozgrzac, polozyc na niej tortilla. Wszystkie skladniki rozkladac tylko na jednej polowie placka - najpierw ser, potem plasterki kurczaka i lyzka sosu majonezowego. Przykryc druga polowa, lekko przycisnac i smazyc okolo minuty, potem odwrocic i smazyc kilka minut az ser sie rozpusci i kurczak bedzie goracy.
Podawac z salsa, quacamole, kleksem gestej kwasnej smietany.
Jako dodatek - ryz, zielona salata lub dowolna surowka.
Temat: Gotowanie na zawołanie - spis treści
Nie wiem ale mi się wydaje ze po prostu spis alfabetycznie wystarczy, no ale to tylko moje zdanie niech wypowiedzą się również inne osoby
no a póki co to wklejam spis treści w porządku alfabetycznym:
Babka - strona 26
Babka zakalcowa - strona 47
Bawole oko - strona 37
Biszkopt z brzoskwiniami i kokosem - strona 11
Bruschetta - strona 43
Bułeczki z piekarnika - strona 37
Burrito z kurczaka - strona 18
Cannelloni w beszamelu z nadzieniem ze szpinakiem i serkiem ricotta - strona 57
Caprese włoskie zmodyfikowane - strona 31
Chleb świąteczny - strona 10
Ciasteczka waniliowe a'la Fibi - strona 4
Ciasto baby Jagi - strona 9
Ciasto brzoskwiniowe wydmy - strona 55
Ciasto kapitana Haka - strona 18
Ciasto kokosowe - strona 53
Ciasto marchewkowe - strona 11
Ciasto marchewkowe - strona 40
Ciasto na gofry - strona 33
Ciasto na gofry II - strona 35
Ciasto na pierogi - strona 47
Ciasto naleśnikowe - strona 31
Ciasto naleśnikowe ze szpinakiem - strona 40
Ciasto z galaretką - strona 25
Ciasto z kaszy manny - strona 11
Ciasto z kaszy manny II - strona 18
Ciasto zebra - strona 19
Czekolada - strona 19
Drożdżówka dla leniwych - strona 46
Duszony kabaczek - strona 14
Duszony schab wersji na słodko z ryżem, ananasem i brzoskwinią lub na słono z kiszonym ogórkiem i kaszą jęczmienną - strona 59
Faworki - strona 7
Francuskie sakiewki z serem - strona 14
Galaretka w paski - strona 20
Jabłecznik - strona 19
Jajka faszerowane - strona 6
Kapuśniak - strona 37
Karczek zapiekany z cebulą - strona 54
Karkówka - strona 61
Kebab - strona 21
Kluski - strona 17
Kokosanki - strona 12
Kolorowe naleśniki - strona 18
Koperty z jabłkami - strona 25
Kotleciki z kalafiora - strona 28
Kotlety szarpane - strona 25
Kotlety ziemniaczane - strona 18
Kruche ciasteczka - strona 23
Krwawe palce - strona 30
Krwiste ziemniaki - strona 25
Kurczak a'la KFC - strona 51
Kurczak w krakersach - strona 61
Kurczak z curry - strona 12
Kurczak z curry i mleczkiem kokosowym - strona 59
Kurczak z kolorową papryką - strona 15
Kurczak z ryżem na szybko - strona 29
Lasagne - strona 1
Leczo pieczarkowe - strona 10
Mus czekoladowy - strona 14
Nadziewane ogórki - strona 44
Naleśniki - strona 5
Naleśniki a'la kebab - strona 18
Naleśniki II - strona 6
Naleśniki inaczej - strona 44
Naleśniki z bananami - strona 18
Naleśniki z farszem - strona 9
Naleśniki z pieczarkami i cebulką - strona 40
Naleśniki z pomarańczami
Opiekane kalafiory - strona 28
Orzechowiec - strona 52
Orzechowiec z kremem śmietankowym - strona 26
Paprykarz - strona 17
Pączki - strona 20
Pączki babuni - strona 7
Pączki północne - strona 54
Pie z kurczakiem - strona 60
Pieczarki faszerowane pieczarkami - strona 17
Pieczona kiełbasa - strona 25
Pierniczki - strona 49
Piernik świąteczny - strona 2
Piernik tradycyjny - strona 2
Piernik warzywny - strona 2
Piersi kurczaka w cieście piwnym - strona 27
Piersi z kurczaka według Nigeli - strona 14
Piersi z kurczaka z dodatkiem ananasa - strona 18
Pierś z kurczaka - strona 17
Pizza - strona 60
Placek drożdżowy - strona 20
Placki węgierskie - strona 36
Placki z filetem z kurczaka - strona 53
Placki ziemniaczane - strona 34
Polewa do ciasta marchewkowego z serka topionego - strona 23
Prosta sałatka - strona 18
Pstrąg - strona 17
Pstrąg II - strona 17
Rogaliki z jabłkami - strona 55
Ryż z jabłkami lub musem jabłkowym - strona 19
Ryż zapiekany z jabłkami - strona 23
Salceson z galaretek - strona 20
Sałatka - strona 24
Sałatka cesarska- strona 43
Sałatka chińska - strona 24
Sałatka Ewy - strona 24
Sałatka Gyros - strona 8
Sałatka makaronowo-serowa - strona 56
Sałatka pieczarkowa - strona 19
Sałatka sesyjna - strona 24
Sałatka z brokułów - strona 54
Sałatka z brokułów i pomidorów w sosie czosnkowym -strona 26
Sałatka z czerwonej fasoli - strona 12
Sałatka z kalafiora - strona 29
Sałatka z kurczaka w sosie cayenne - strona 16
Sałatka z łososia - strona 9
Sałatka z selera - strona 24
Sałatka z tuńczyka - strona 13
Sałatka z tuńczyka II - strona 13
Sałatka z tuńczyka III - strona 17
Sałatka z ziemniaczana z zielonym akcentem - strona 59
Sałatka ze szpinakiem - strona 17
Schab cytrynowy - strona 52
Schabowe trochę inaczej - strona 56
Schabowe z ananasem - strona 57
Schabowe z serem - strona 19
Sernik - strona 3
Sernik bez sera - strona 3
Sos czosnkowy - strona 20
Sos do naleśników - strona 49
Sos pieczarkowy - strona 26
Sos pomidorowy - strona 43
Sos z czerwonego wina - strona 53
Surówka do obiadu - strona 24
Szarlotka japońska - strona 42
Szaszłyki - strona 44
Szybka sałatka - strona 8
Szybka sałatka II - strona 12
Szybki makaron - strona 39
Szyszki - strona 19
Szyszki II - strona 19
Szyszki III - strona 19
Śledzie po żydowsku - strona 24
Tarta cebulowa - strona 51
Tiramisu - strona 30
Torcik - strona 16
Tort a'la Joanna D'arc - strona 55
Tosty z duchami - strona 30
Wielobarwna zapiekanka z makaronu - strona 29
Zapiekane bułeczki z wątróbką - strona 43
Zapiekanka - strona 54
Zapiekanka makaronowa - strona 29
Zapiekanka makaronowa II - strona 29
Zapiekanka z bakłażanów - strona 24
Zapiekanka ze szpinakiem - strona 12
Zapiekanka ziemniaczana - strona 13
Zupa fasolowa - strona 22
Zupa kapuściana - strona 37
Zupa krem z brokułów - strona 14
Zupa krem z groszku wg Pascala -strona 14
Zupa krem z porów - strona 17
Zupa Meksykańska - strona 54
Zupa pieczarkowa na serku - strona 14
Zupa porowo - serowa - strona 22
Zupa z zielonego ogórka - strona 22
Żeberka inaczej - strona 20
Żeberka miśkowe - strona 24
Żeberka w miodzie - strona 24
Temat: Gotowanie na zawołanie - spis treści
Myślę, że każdej z nas ułatwi to choć troszkę znalezienie przepisu
1. Lasagne - strona 1
2. Piernik tradycyjny - strona 2
3. Piernik warzywny - strona 2
4. Piernik świąteczny - strona 2
5. Sernik - strona 3
6. Sernik bez sera - strona 3
7. Ciasteczka waniliowe a'la Fibi - strona 4
8. Naleśniki - strona 5
9. Naleśniki II - strona 6
10. Jajka faszerowane - strona 6
11. Pączki babuni - strona 7
12. Faworki - strona 7
13. Sałatka Gyros - strona 8
14. Szybka sałatka - strona 8
15. Sałatka z łososia - strona 9
16. Naleśniki z farszem - strona 9
17. Ciasto baby Jagi - strona 9
18. Leczo pieczarkowe - strona 10
19. Chleb świąteczny - strona 10
20. Ciasto marchewkowe - strona 11
21. Biszkopt z brzoskwiniami i kokosem - strona 11
22. Ciasto z kaszy manny - strona 11
23. Kurczak z curry - strona 12
24. Szybka sałatka II - strona 12
25. Sałatka z czerwonej fasoli - strona 12
26. Kokosanki - strona 12
27. Zapiekanka ze szpinakiem - strona 12
28. Sałatka z tuńczyka - strona 13
29. Sałatka z tuńczyka II - strona 13
30. Zapiekanka ziemniaczana - strona 13
31. Duszony kabaczek - strona 14
32. Zupa krem z groszku wg Pascala -strona 14
33. Piersi z kurczaka według Nigeli - strona 14
34. Mus czekoladowy - strona 14
35. Francuskie sakiewki z serem - strona 14
36. Zupa krem z brokułów - strona 14
37. Zupa pieczarkowa na serku - strona 14
38. Kurczak z kolorową papryką - strona 15
39. Sałatka z kurczaka w sosie cayenne - strona 16
40. Torcik - strona 16
41. Sałatka z tuńczyka III - strona 17
42. Pieczarki faszerowane pieczarkami - strona 17
43. Zupa krem z porów - strona 17
44. Kluski - strona 17
45. Paprykarz - strona 17
46. Sałatka ze szpinakiem - strona 17
47. Pierś z kurczaka - strona 17
48. Pstrąg - strona 17
49. Pstrąg II - strona 17
50. Piersi z kurczaka z dodatkiem ananasa - strona 18
51. Kolorowe naleśniki - strona 18
52. Naleśniki z bananami - strona 18
53. Naleśniki a'la kebab - strona 18
54. Burrito z kurczaka - strona 18
55. Kotlety ziemniaczane - strona 18
56. Ciasto z kaszy manny II - strona 18
57. Prosta sałatka - strona 18
58. Ciasto kapitana Haka - strona 18
59. Schabowe z serem - strona 19
60. Ryż z jabłkami lub musem jabłkowym - strona 19
61. Czekolada - strona 19
62. Ciasto zebra - strona 19
63. Jabłecznik - strona 19
64. Szyszki - strona 19
65. Szyszki II - strona 19
66. Szyszki III - strona 19
67. Sałatka pieczarkowa - strona 19
68. Placek drożdżowy - strona 20
69. Pączki - strona 20
70. Galaretka w paski - strona 20
71. Salceson z galaretek - strona 20
72. Żeberka inaczej - strona 20
73. Sos czosnkowy - strona 20
74. Kebab - strona 21
75. Zupa fasolowa - strona 22
76. Zupa z zielonego ogórka - strona 22
77. Zupa porowo - serowa - strona 22
78. Kruche ciasteczka - strona 23
79. Polewa do ciasta marchewkowego z serka topionego - strona 23
80. Ryż zapiekany z jabłkami - strona 23
81. Sałatka z selera - strona 24
82. Sałatka sesyjna - strona 24
83. Sałatka - strona 24
84. Sałatka Ewy - strona 24
85. Sałatka chińska - strona 24
86. Śledzie po żydowsku - strona 24
87. Zapiekanka z bakłażanów - strona 24
88. Surówka do obiadu - strona 24
89. Żeberka w miodzie - strona 24
90. Żeberka miśkowe - strona 24
91. Krwiste ziemniaki - strona 25
92. Kotlety szarpane - strona 25
93. Pieczona kiełbasa - strona 25
94. Koperty z jabłkami - strona 25
95. Ciasto z galaretką - strona 25
96. Sałatka z brokułów i pomidorów w sosie czosnkowym -strona 26
97. Orzechowiec z kremem śmietankowym - strona 26
98. Babka - strona 26
99. Sos pieczarkowy - strona 26
100. Piersi kurczaka w cieście piwnym - strona 27
101. Opiekane kalafiory - strona 28
102. Kotleciki z kalafiora - strona 28
103. Kurczak z ryżem na szybko - strona 29
104. Sałatka z kalafiora - strona 29
105. Zapiekanka makaronowa - strona 29
106. Zapiekanka makaronowa II - strona 29
107. Wielobarwna zapiekanka z makaronu - strona 29
108. Tosty z duchami - strona 30
109. Krwawe palce - strona 30
110. Tiramisu - strona 30
111. Caprese włoskie zmodyfikowane - strona 31
112. Ciasto naleśnikowe - strona 31
113. Ciasto na gofry - strona 33
114. Placki ziemniaczane - strona 34
115. Ciasto na gofry II - strona 35
116. Placki węgierskie - strona 36
117. Bawole oko - strona 37
118. Bułeczki z piekarnika - strona 37
119. Kapuśniak - strona 37
120. Zupa kapuściana - strona 37
121. Szybki makaron - strona 39
122. Ciasto marchewkowe - strona 40
123. Naleśniki z pieczarkami i cebulką - strona 40
124. Ciasto naleśnikowe ze szpinakiem - strona 40
125. Szarlotka japońska - strona 42
126. Sałatka cesarska- strona 43
127. Bruschetta - strona 43
128. Sos pomidorowy - strona 43
129. Zapiekane bułeczki z wątróbką - strona 43
130. Szaszłyki - strona 44
131. Naleśniki inaczej - strona 44
132. Nadziewane ogórki - strona 44
133. Drożdżówka dla leniwych - strona 46
134. Ciasto na pierogi - strona 47
135. Babka zakalcowa - strona 47
136. Sos do naleśników - strona 49
137. Pierniczki - strona 49
138. Tarta cebulowa - strona 51
139. Kurczak a'la KFC - strona 51
140. Orzechowiec - strona 52
141. Schab cytrynowy - strona 52
142. Ciasto kokosowe - strona 53
143. Sos z czerwonego wina - strona 53
144. Placki z filetem z kurczaka - strona 53
145. Karczek zapiekany z cebulą - strona 54
146. Pączki północne - strona 54
147. Zupa Meksykańska - strona 54
148. Zapiekanka - strona 54
149. Sałatka z brokułów - strona 54
150. Rogaliki z jabłkami - strona 55
151. Tort a'la Joanna D'arc - strona 55
152. Ciasto brzoskwiniowe wydmy - strona 55
153. Sałatka makaronowo-serowa - strona 56
154. Schabowe trochę inaczej - strona 56
155. Schabowe z ananasem - strona 57
156. Cannelloni w beszamelu z nadzieniem ze szpinakiem i serkiem ricotta - strona 57
157. Sałatka z ziemniaczana z zielonym akcentem - strona 59
158. Duszony schab wersji na słodko z ryżem, ananasem i brzoskwinią lub na słono z kiszonym ogórkiem i kaszą jęczmienną - strona 59
159. Kurczak z curry i mleczkiem kokosowym - strona 59
160. Pizza - strona 60
161. Pie z kurczakiem - strona 60
162. Karkówka - strona 61
163. Kurczak w krakersach - strona 61
164. Naleśniki z pomarańczami - strona 62